enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

In Friesland is op raad van den landbouwingenieur H.J. Witteveen te Drachten eene zeer goed geslaagde proef ter bestrijding genomen met fijngemalen kopersulfaat, waarvan 20 kg. werd gestrooid op grasland. Den volgenden morgen lagen de slakken bij duizenden dood.

 
Bron: Nwe. Harlinger Crt. 7-10-1927

slag om arnhemimagesHet is al weer drie en zeventig jaar geleden. Op die mooie heldere zondagmorgen, we zitten nauwelijks een kwartier in de kerk, beginnen de sirenes te loeien. Onrustig begint het kerkvolk in de kerkbanken te schuifelen. Hoewel het luchtalarm na enige tijd wordt afgeblazen vindt de priester het toch beter, de kerkdienst in te korten en de mensen na een kort bemoedigend woord naar huis te sturen.

Thuisgekomen klinkt weer het luchtalarm. Dit keer is het menens en breekt de hel los. Het ene jachtvliegtuig na de andere duikt naar beneden en neemt alles onder vuur wat maar enigszins beweegt. Het gedonder van het afweergeschut is oorverdovend en een hagel van granaatscherven daalt neer op de daken. “Er zijn parachutisten geland”, wordt geroepen.

De geallieerden bevrijdden veertien dagen geleden Brussel en kwamen steeds dichterbij de Nederlandse grens. Vliegveld Deelen is 3 september gebombardeerd met tijdbommen.

De hele avond is het gedreun der exploderende bommen niet van de lucht. Elkaar tegensprekende berichten en de stroom vluchtende Duitse soldaten en NSB-ers, die in de meest wonderlijke voertuigen richting Duitse grens trekken, wekken de verwachting dat we binnen een paar dagen bevrijd zijn.  Doch na een paar dagen verschijnen er weer geregelde Duitse troepen met kanonnen en tanks, op doortocht richting Arnhem. 

De volgende dag  horen we van mensen die in panische angst de binnenstad zijn ontvlucht, dat daar zwaar gevochten wordt. Weer luchtalarm, op een groot aantal plaatsen vallen bommen en het luchtafweergeschut is praktisch uitgeschakeld. Veel panden staan in brand maar er is geen water om te blussen. Ook de stroom is uitgevallen. Regelmatig passeren er Rode Kruiswagens met menselijke figuren weggestopt onder dekens, er zijn veel doden en gewonden. Als het een poosje rustig is horen we roepen: “Kijk daarginds, veel parachutes.“ Snel ren ik naar boven en kruip via het dakraam het dak op. Inderdaad zie ik in de verte talloze vliegtuigen waaruit rijen parachutisten springen. Vader hoort mijn opgewonden geroep en woedend sommeert hij mij naar beneden te komen. Als de avond valt hangt er een rode gloed boven Arnhem. We maken een noodverlichting met een olielampje. “De Engelsen hebben de brug bij Arnhem in handen”, zegt men.  “Via de telefoon is al met de bevrijders gesproken. Nu zullen we weldra bevrijd zijn.”

Wat een misrekening, nog een halfjaar zou het duren voor we van die Duitse ellende verlost waren.

Hans Roelofs

Een volle autobus. Bij een der haltes stapt een echtpaar in. De vrouw is in positie. Geen zitplaats over. Even dwalen de ogen der passagiers, meest jongemannen in uniform, onverschillig langs de binnengekomenen. Maar niemand maakt aanstalten om de vrouw zijn zitplaats aan te bieden. Wij zijn hier niet zo overdreven hoffelijk. Eindelijk waagt de man de schuchtere vraag of misschien iemand van de heren voor zijn vrouw zou willen opstaan. Niemand reageert. “Mijnheer”, zo wendt de man zich tenslotte tot de conducteur, “zou hier niet een zitplaatsje voor mijn vrouw te vinden zijn?” De conducteur haalt zijn schouders op. “Dan zou een ander voor haar moeten opstaan, en daar zal wel niemand veel voor voelen,” zegt hij laconiek. En de vrouw blijft aan de lus. Zo gebeurde het anno 1947. Ergens in de Balkan? Nee, in het centrum van Friesland.

Bron: Heerenveense Koerier 08-09-1947

VD reclame