enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Overdagkoor bij Struntocht

Nieuw seizoen start in september

Vanaf 4 september gaat het nieuwe seizoen van de Overdagkoren in Sûnenz en Rispinge in Drachten en in Dokkum van start. De koren worden enthousiast geleid door dirigent Meindert Bosklopper.

In Sûnenz Drachten wordt er op de maandag gerepeteerd, op dinsdag in Dokkum en in Rispinge op woensdag. Wilt u ook meezingen? Dat kan!
Voor het koor in Sûnenz Drachten is er voor de dames een wachtlijst. Voor de andere koren zijn we nog op zoek naar koorleden.

Het repertoire bestaat uit o.a. canons, liederen uit operettes, popsongs en folksongs.  Zowel bij de tenoren en bassen als bij de sopranen en alten is er nog plaats. Wie eerst wil komen kijken, luisteren of een keer wil proberen, is van harte welkom. 

In totaal zijn er vijftien repetities van september tot januari en vijftien repetities van januari tot aan mei 2018.  Er wordt gerepeteerd in de openbare ruimtes, dus er is altijd publiek aanwezig! Daarnaast worden er over het jaar verdeeld verschillende optredens verzorgd.

Meer informatie over de Overdagkoren is te vinden op de website: www.sunenz.nl en www.meindertbosklopper.nl.

     

In het Weekend van 19 en 20 augustus klinken twee Top-concerten door jong Internationaal Muziektalent onderweg naar de top, in de historische Dorpskerk van Beetsterzwaag. Zaterdagmiddag 19 augustus om 16:00 uur begint het eerste Top-concert door Flóra Matuska, cello en István Lajkó, piano, beiden afkomstig uit Hongarije. Zij geven een klassiek concert met muziek van o.a. Beethoven (cello-sonate nr. 2) en Chopin. Het tweede Top-concert is op zondagmiddag 20 augustus om 16:00 uur door de jonge meesterpianist Joseph Stiefel, uit de Verenigde Staten van Amerika. Hij speelt op de vleugel klassieke solo-muziek van o.a. van Bach, Adès en Schumann.

Deze jonge getalenteerde en al gelauwerde musici nemen deel aan de Summer Academy 2017 van The International Holland Music Sessions (www.TIHMS.com) in Bergen (Noord-Holland). Voor het opbouwen van een glansrijke carrière in de klassieke muziek is meer nodig dan alleen talent. Ook een goed opgezette begeleiding en podiumervaring zijn essentiële voorwaarden voor succes. De lessen worden daarom gecombineerd met het zelf geven van concerten op diverse locaties in Nederland. Voor ons concert in Beetsterzwaag steken zij graag even de Afsluitdijk over.

Het concert duurt ongeveer een uur zonder pauze. En Restaurant Prins Heerlijck, dat vlak naast de Dorpskerk is, biedt een speciaal 3-gangen ‘Concert-menu het Spektakel’ aan voor € 29,- voor bezoekers van de concerten op beide dagen. U kunt hiervoor rechtstreeks bij het restaurant reserveren onder vermelding van ‘Concert-menu’.

Dit concert wordt georganiseerd door Cultbee (St. Cultuur Beetsterzwaag). Met dank aan vrijwilligers, donateurs, subsidiegevers (o.a. Gemeente Opsterland en Provincie Fryslan) en fondsen (o.a. Van Teyens Fundatie). Meer informatie, toelichting op de muziek en mooie foto’s van de musici vindt u op de website: www.cultbee.nl

Zaterdag  19 aug 2016 – 16:00 uur. Zondag 20 aug 2016 – 16:00 uur.  Beetsterzwaag, Dorpskerk, Hoofdstraat 15, 9244 CL Beetsterzwaag. Gratis parkeren achter de kerk aan de Van Lyndenlaan in Beetsterzwaag.Aanvang 16.00 uur; kerk open vanaf 15.30 uur, het duurt een uur en is zonder pauze.

Entree: concert € 10, - (t/m 18 jaar: gratis). Kaart-voorverkoop - genummerde kaarten: kaartnummer = stoelnummer!

Bij: Ans Dio Drogisterij , Hoofdstraat 36, in Beetsterzwaag. (want Peter Leon is dan op vakantie); 

koor

VVV op de Rot

Zondagmiddag 30 juli zijn de de VoortVarende Vrouwen uit Rottevalle e.o. op aan de kade voor het Toeristenbureau in Earnewâld te horen en zien. Het koortje bestaat uit 15 enthousiaste vrouwen die hun repertoire over het water, de zee, het zeevrouwenleven zingen. Ze worden begeleid door Henny en Irene op de trekharmonica.

Naast dit repertoire zingen ze met fleur en kleur en soms met een traan  een aantal liedjes uit hun speciale themarepertoire.

Al een aantal jaren stonden de dames op het podium van  de jaarlijkse Rottefalster Sjong & Muzykjûn om een  blokje themaliedjes in aangepast kledij en bijpassende naam te zingen. Hiervoor repeteerden ze een aantal keren en daar bleef het bij. Maar sinds 2013 zijn ze geregeld met elkaar op pad en trekken van zorgcentra naar festivals, jubilea en dorpsfestiviteiten. De aanleiding hiervoor was de waterdag in Rottevalle in juni 2013 tijdens het culturele  “skûtsjejier” in de Gemeente Smallingerland. Hiervoor werd het repertoire uitgebreid en de naam “VoortVarende Vrouwen” voor het koor gekozen.  Er werd toen gezongen op de nautische markt en tijdens de vlootschouw. 

In 2015  tijdens het culturele jaar “ít jier fan it Smellingerlânskip”trokken de VoortVarende Vrouwen met de spelers van de eenakter “om it Leijenlân”van dorp naar dorp, waar de voorstelling middag aan middag was uitverkocht.  Op zondagmiddag 30 juli zijn de VoortVarende Vrouwen te horen en zien in Earnewâld vanaf 13.30 uur  tijdens één van de 17 zondagmiddagen “Eltse Snein wat by’t ein”, die georganiseerd worden door de activiteitencommissie  i.s.m. het Toeristenbureau.

De week daarop vertrekken de Voortvarende Vrouwen naar Duitsland voor een optreden in Leer bij het Maritieme Havenfestival aldaar.

Zondag 30 juli  13.30 -16.30 uur.  Haven Earnewâld  Info: 06-55864180 / TBE 0511-539500

Kidsrun image007

Vrijdag 7 juli werd bij de winkel Leffel Sportswear Drachten /100% Voetbal Drachten de schoolprijs voor de 'Fanatiekste school' van de Kidsrun 2017 uitgereikt. Eerder dit jaar, op zondag 11 juni, liep een record aantal van 450 kinderen de 1 mijl van 'De 8 van Drachten'.  De drie scholen die verhoudingsgewijs de meeste deelnemers had aangemeld kregen een geldprijs om te besteden aan sport- en beweegmateriaal op school.

Prijswinnaars
Leffel Sportswear Drachten /100% Voetbal bedacht de schoolprijs van 'Fanatiekste school Kidsrun 2017' om zoveel mogelijk kinderen van de basisscholen uit gemeente Smallingerland met de Kidsrun te laten meedoen. Coaches Sport & Bewegen van Sportbedrijf Drachten organiseerden wijklopen om de kinderen te motiveren. Uiteindelijk streden in Drachten 8 scholen met 360 deelnemers om de schoolprijs. De eerste prijs ter waarde van €500,- is gewonnen door Jenaplanbasisschool de Wiekslag. Maar liefst 57,8% van de leerlingen en leerkrachten van deze school heeft meegedaan met de Kidsrun. De tweede prijs van €250,- is in ontvangst genomen door leerlingen van PCBO de Spreng (deelname van 31,5%). OBS 't Tweespan won met een aanmeldingspercentage van 28,3% de derde prijs van €100,-.

JOGG gemeente Smallingerland

Smallingerland is sinds juni 2012 een JOGG gemeente. Met de aanpak Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werkt de gemeente aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Dit doet de gemeente vooral door voeding en beweging onder de aandacht te brengen en om van de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken. Jongeren van 0 tot 19 jaar, hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Er zijn watertappunten in de gemeente gecreëerd en er zijn regelmatig activiteiten rondom beweging en voeding. JOGG maakt onderdeel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Smallingerland.

Zaterdag 22 juli van 10.00 tot 17.00 uur vindt op het Museumplein te Drachten weer de jaarlijkse boeken- en kunstmarkt plaats .

Boekhandelaren en kunstenaars uit het hele land en lokale artiesten presenteren hun boeken en kunst. Antiquarische boeken, collectors-items of gewoon dat boek of kunstwerk dat u past.

Meevaren/zeilen op donderdagavond in juli alleen nog op donderdagavond  20 juli met het skûtsje “de Rot” vanuit de haven van Rottevalle.  U kunt opstappen voor een tochtje van 19.00-21.00 uur over de Lits en Leijen.

De kosten zijn 10 euro p.p , kinderen tot 12 jaar € 2,50

Schipper en maat staan voor u klaar.  De opstapplaats is bij de haven in Rottevalle.

Reserveren is gewenst.

Op 21 juli vertrek de Rot voor deelname aan het Nautische evenement Hassailt in Hasselt. Op donderdagavond 3 augustus bent u weer welkom aan boord. Op maandag 7 en dinsdag 8 augustus is het ook mogelijk op te  stappen om de SKSwedstrijden vanaf het skutsje de Rot te volgen op de Veenhoop en in Earnewoude. Voor opgeven en  info  betreffende  deze vaartochten kunt u contact opnemen met de voorzitter van de st. Freonen fan de Rot, Koop Hoekstra Tel: 06-51946626

Er kan ook geboekt worden voor een dag of middagtocht, geschikt voor zakenfeestjes, familie en vriendenuitjes.

Blijf het skûtsje  “de Rot” volgen via www.derot.nl en facebook.

Wilt u meevaren/ zeilen???

Dat kan, wel graag  reserveren want vol=vol. Tel: 06-51946626/ 06-55864180