enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

 

zeearend jong NP Alde Feanen It Fryske Gea

 

De eerste broedpoging van de zeearenden in De Alde Feanen is succesvol. Het in juni geboren zeearend-jong is na een aantal testvluchten onlangs uit het nest gevlogen. De beheerders van It Fryske Gea vinden de situatie nu dusdanig veilig dat ze officieel met het nieuws naar buiten treden.

Onervaren ouders

Het is niet vanzelfsprekend dat zo'n eerste broedpoging succesvol verloopt. Meestal moeten onervaren zeearend-ouders eerst nog oefenen. Uit het verslag van een oplettende omwonende blijkt dat het mannetje nogal onhandig is in het vangen van prooien. Het jonge vrouwtje kan dit gelukkig beter en heeft daarom de grootste rol in het voeden van het zeearend-jong.

Waardering voor omwonenden

Het nieuws van dit broedgeval was al eerder uitgelekt. Veel natuurliefhebbers hadden het jonge paartje al gespot en wachtten op een nestje. Toen er vervolgens bewakingscamera’s verschenen in De Alde Feanen, was het één plus één is twee. Het nieuws van een zeearend-nest veroorzaakt doorgaans enorme belangstelling. Hierdoor is de kans groot dat zo’n kwetsbare broedpoging verstoord wordt. It Fryske Gea is de omwonenden daarom erg dankbaar dat zij de rust in acht hebben genomen.

Zeearend indicatie voor schoon water

It Fryske Gea ervaart de komst van de zeearend als een bekroning op het beheer van Nationaal Park De Alde Feanen. Het bewijst dat het moerasbeheer zijn vruchten afwerpt en dat er voldoende vis en schoon water is. Als er een zeearend in dit natuurgebied broedt, dan geeft dit aan dat alle lagen uit de voedselketen goed werken en er dus veel meer dier- en plantensoorten profiteren van de goede omstandigheden in het natuurgebied.

 

Rineke Dijkinga A3A1895

 

Woensdag 6 september geeft Rineke Dijkinga, orthomoleculaire- natuurgeneeskundige en bekend van de kookboeken:
'Weten van (h)eerlijk eten' een inspirerende lezing met als thema: 'Op weg naar meer energie – de rol van voeding'.

De opbrengst van deze lezing gaat naar de Sea Fist Foundation, waar Rineke sinds kort ook sponsor van is. SFF tracht mensen warm te maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en tegelijkertijd te informeren over de problemen die de gezondheid van deze wereld in de weg staan. Dit gebeurt door middel van bewustmaking en educatie. “Bescherming van ons grootste ecosysteem, de zee en de oceanen, dat is echt wel mijn ding. Onze totale gezondheid en hormoonsysteem hebben baat bij gezonde zeeën/oceanen. Daar zou iedereen eigenlijk meer over moeten weten. En daar draag ik graag een steentje aan bij”. aldus Rineke Dijkinga.Veel mensen zijn vermoeid, lusteloos en zitten niet lekker in hun vel. Misschien is gebrek aan energie ook wel een storende factor in jouw leven. Of misschien wil je ontdekken of jij je nog vitaler kunt voelen. Om fit, vitaal en vrolijk door het leven te gaan, heb je voeding nodig die er echt toe doet. Helaas zijn er ongewild, onbedoeld en onbewust heel wat voedingsgewoontes en voedingsmiddelen die je van je kostbare energie beroven. Bij deze lezing legt Rineke je uit hoe je dat simpel, snel én smaakvol kunt veranderen. Geef voeding de kans die het verdient! Woensdag 6 september van 19:30 tot 21:30
ROC Friese Poort aan de Splitting 21-23, 9200 AA Drachten. Het oranje gebouw van Zorg & Welzijn.

Kosten en aanmelden: 
Entree € 10,- inclusief thee en iets lekkers. Koop je tickets van te voren bij Natuurwinkel Drachten en wees er snel bij want vol = vol.Waterroller

Zondag 20 augustus is er weer actie in Earnewâld. Deze keer kan je te water in de waterbal.

Outdoor Veldboom organiseert deze middag het waterfestijn. Het is voor alle leeftijden, maar je moet een zwemdiploma hebben om mee te doen. Je wordt niet nat, omdat je in de bal zit.

Het begint om 13.30 uur en stopt om 15.30 uur. De locatie is bij de ringvaart naast het TBE.

Mis het niet en kom allemaal naar het watersportdorp Earnewâld. Je kunt je ter plaatse aanmelden.

cultbee

logo kbo pcob Meer dan drieduizend mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van een val, blijkt uit cijfers van het CBS. Seniorenorganisatie KBO-PCOB waarschuwt al jaren voor deze sluipmoordenaar. Iedere vijf minuten valt er een 55-plusser in Nederland. Bijna honderdduizend senioren belanden op de Spoedeisende Hulp na een val. ‘Er is veel schaamte rondom vallen’, zegt directeur Manon Vanderkaa. ‘Mensen denken dat het hen niet overkomt, maar soms blijkt het lichaam brozer dan gedacht.’

Door geen risico te nemen neemt het risico toe
KBO-PCOB adviseert senioren al jaren om actief te blijven. Op latere leeftijd zijn mensen geneigd om steeds meer zaken uit handen te geven zoals tassen dragen, een kratje optillen en zelf de boodschappen te doen. Hierdoor bewegen mensen minder, worden botten brozer en neemt spierafname toe. Daarmee wordt het risico op een val groter. ‘Juist door geen risico te nemen, nemen mensen meer risico’, aldus Vanderkaa.

Vergroot zelfvertrouwen
Mensen zijn bang om te vallen omdat ze vaak niet meer heel soepel opstaan. Eén van de adviezen van de seniorenorganisatie is om dit opnieuw te leren. ‘Ga een keer op de grond liggen en kijk welke handelingen je moet verrichten om weer overeind te komen. Als men dit vaker doet vergroot dit het zelfvertrouwen en neemt de angst om te vallen af.’

Veiligheid in en om het huis.
Nu mensen langer thuis wonen is het van belang dat de risico’s in en om het huis beperkt worden. De veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB gaan al jaren bij senioren langs en bekijken hoe veilig of onveilig de woning is aan de hand van een checklist. Zo wordt er gekeken naar drempels, meubels die in de weg staan en slechte verlichting. Naast adviezen over het voorkomen van een val wordt de bewoner ook voorgelicht over andere risico’s zoals de babbeltruc, inbraak en brand.

museum dr8888logoMuseum Dr8888 houdt elke derde zondag van de maand een speciale Familiedag voor (groot)ouders, (klein)kinderen en alle andere familieleden. 

Zondag 20 augustus is het Familiedag in Museum Dr8888. We starten om 13.30 uur met een rondleiding door meesterverteller Hubert Luymes. Tijdens de rondleiding kunt u alvast inspiratie opdoen voor de workshop die aansluitend plaatsvindt in het Atelier. Centraal deze Familiedag staan de glas-in-loodramen en – natuurlijk –  De Stijl in de tropen.

Over de workshop
Na een rondleiding door de tentoonstelling De Stijl en expressionisme in de tropen: Sandberg, Rietveld, Chris en Lucila Engels op Curaçao krijgt u een creatieve workshop in het Atelier die geheel in het teken staat van de nieuwe tentoonstelling.

*Meld u nu aan voor onze Familiedag via ons contactformulier of bel ons op 0512-515647.

Vaarexcursie blaustirns 3

 

We varen langs de uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie. Onderweg vertelt excursieleider Albert Huisman van It Fryske Gea over de roofvogels en watervogels die we tegenkomen. Ontdek ook het natuurbeheer en de ontstaansgeschiedenis van één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest Europa; Nationaal Park De Alde Feanen. En dat vlakbij Leeuwarden en Drachten.

Dinsdag 22-, donderdag 24- en zaterdag 26 augustus kunt u van 19.00 tot 21.00 uur mee op vaarexcursie. Opgave kan tot een dag voor vertrek 15.00 uur via 0511 - 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas € 5,- (t/m 12 jaar € 3,-), niet-leden betalen € 8,- (t/m 12 jaar € 5). Het uitzicht vanaf het open bovendek is prachtig, maar vergeet warme kleding en een verrekijker niet! 

Varen langs aalscholverkolonie, rietlanden en moerasbossen

Verreweg het grootste deel van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Een echt vaargebied dus. De grootte en variatie in landschappen en vogelsoorten is indrukwekkend. Bioloog Freek Vonk vergeleek het zelfs liefkozend als de Afrikaanse Savanne van Fryslân. Excursieboot De Blaustirns vaart op zonne-energie stil door de natuur. Het bovendek geeft een weids uitzicht over de rietlanden en bloemrijke graslanden. Daardoor zijn reeën en (roof)vogels goed zichtbaar. Beneden is het overdekt genieten van de omgeving. De laatste jaren laat de imposante zeearend zich regelmatig zien. Ontdek tijdens deze excursie hoe hij aan zijn bijnaam de vliegende deur komt.