enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Polikliniek coeliakie voor kinderen en jongeren
Om de best mogelijke zorg te kunnen bieden aan kinderen met coeliakie start de polikliniek kindergeneeskunde van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) met speciale spreekuren. Het team van deze tweede kinder-coeliakiepoli in Nederland volgt de internationale richtlijnen voor diagnostiek, behandeling en begeleiding bij coeliakie. “Onze coeliakie-polikliniek zal in een grote behoefte voorzien in heel Noord-Nederland”, verwacht MDL-kinderarts Gonera van het WZA. Behalve in Assen bestaat namelijk alleen in Leiden een coeliakiepoli voor kinderen.


Coeliakie wordt ook wel ‘gluten-intolerantie’ genoemd. Gluten zitten niet alleen in brood en pasta, maar ook in veel andere producten. Bij mensen met coeliakie veroorzaken gluten een beschadiging aan dunne darm. Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed opgenomen, met als gevolg tekorten aan bijvoorbeeld ijzer, kalk en bepaalde vitamines.

Geschat wordt dat één op de honderd mensen coeliakie heeft, maar doordat elke persoon anders reageert op gluten is deze chronische auto-immuunziekte lastig op te sporen. Ongeveer de helft van de mensen met coeliakie heeft krampen, diarree en gewichtsverlies, terwijl de andere helft lijdt aan onder meer bloedarmoede, obstipatie, migraine of artritis. Soms zijn er (nog) geen symptomen, maar is de dunne darm wel degelijk beschadigd. Om schadelijke gevolgen te voorkomen, is het belangrijke dat de ziekte zo vroeg mogelijk wordt ontdekt.


Na de diagnose is goede medische, verpleegkundige en diëtetiek-begeleiding nodig. Door het eten van glutenvrije voeding herstellen de darmen en kunnen ze weer voldoende voedingsstoffen opnemen. Glutenvrij leren eten is voor kinderen vaak extra lastig. Eten ze toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm direct.
Bij vermoeden van coeliakie is soms een kijkonderzoek aan de binnenkant van de darm nodig om weefsel af te nemen voor onderzoek. In de noordelijke provincies gebeuren deze dunnedarmscopieën bij kinderen alleen in het UMCG en in het WZA.

Kinderarts-maagdarmleverziekten dr. Gieneke Gonera: “Het WZA heeft hiervoor een relatief korte wachttijd. Voordeel van de nieuwe polikliniek is dat, wanneer coeliakie wordt geconstateerd, wij deze kinderen meteen gespecialiseerde zorg kunnen blijven bieden. Ik verwacht dat onze coeliakie-polikliniek in een grote behoefte zal voorzien in heel Noord-Nederland. Behalve in Assen bestaat er alleen in Leiden een coeliakiepoli voor kinderen.”

Het poliklinische team van het WZA bestaat naast MDL-kinderarts Gonera uit een algemeen kinderarts, twee kinderdiëtisten en een gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Tijdens het spreekuur is bovendien altijd iemand van de Nederlandse Coeliakie Vereniging aanwezig om vragen te beantwoorden.