enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

anboEen vaste prijs van 150 euro voor een eenvoudige behandeling in een ziekenhuis, in plaats van ondoorzichtige prijzen en een veel grotere kans dat je je eigen risico van 385 euro per jaar in één keer moet betalen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor in een open brief in het Nederlands Dagblad.

Wij zijn enthousiast over het voorstel. "We willen kwalitatief goede en betaalbare zorg én we willen solidariteit tussen zieke en gezonde mensen in dit stelsel", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Dan is een eigen risico nodig, anders moet de premie fors omhoog. In de verkiezingsstrijd is het een thema geworden, maar de beloften om het eigen risico af te schaffen zullen loos blijken. Betaalbare zorg vereist nu eenmaal een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, goedkoper."

Lage bedragen

Omdat de werkelijke kosten hoger zijn, ook bij eenvoudige behandelingen, wordt vaak in één keer het volledig eigen risico verbruikt, namelijk 385 euro per jaar. In het plan van de NVZ ontstaan stappen: lage bedragen voor heel kleine behandelingen, een vaste prijs voor eenvoudige behandelingen en maximaal 385 euro per jaar voor duurdere of langere behandelingen.

Boven de grens

Den Haan: "Helaas komen chronisch of ernstig zieke mensen jaarlijks altijd aan hun maximaal eigen risico. In dit voorstel hebben ook zij voordeel: ze betalen het niet meer in eens, maar in stappen. Dat is winst."
Den Haan blijft ervoor pleiten dat de Haagse politici de stapeling van zorgkosten in het oog houden bij het opstellen van de begroting voor komend jaar. "Vooral mensen die met hun inkomen nét boven de grens van de zorg- (en huur)toeslag komen hebben het zwaar. Al jaren."