enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Ketliker Skar Schotse Hooglander Dico de Klein

Foto: Dico de Klein

Schotse hooglanders vormen een imposante verschijning in het landschap. Maar wat voor werk verrichten deze grazers nu eigenlijk in de natuur? In de gebieden van It Fryske Gea houden deze ruig behaarde runderen de begroeiing in toom. Nieuwsgierig naar hun leven?

Zaterdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur organiseert It Fryske Gea een excursie met het thema ‘Schotse hooglanders en damherten’ in het Ketliker Skar, dichtbij Heerenveen. Geef u op voor vrijdag 2 juni 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of tel. (0512) 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Roodharige runderen en damherten

De Schotse hooglander is een bekend runderras. Deze grazer beheert een aantal van de natuurgebieden van It Fryske Gea. Hij graast de hoge planten en grassen uit het bos, waardoor het open blijft. Met zijn lange vacht en grote horens is dit rund goed aangepast aan ruige en koude omstandigheden. Hij kan het hele jaar rond buiten blijven, zelfs in strenge winters. De eerste Schotse hooglander in het Ketliker Skar werd in 1987 door Youp van het Hek uitgezet. Sindsdien wordt het gebied begraasd door deze majestueuze dieren. De gids van It Fryske Gea neemt u mee op wandelexcursie langs de slaapplaatsen van Schotse hooglanders en damherten. Hij vertelt over hun levenswijze en belangrijke taak in het natuurgebied en uiteraard hopen we deze dieren tijdens de excursie te treffen.