enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Kamp wbork 2011 PMS281260Symposium over de bewakers van Westerbork

Vrijdag 17 februari 2017 vindt het symposium: Schakels in een systeem, de bewakers van Westerbork, plaats bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Over bewakers van kampen als Westerbork wordt al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog stevig gedebatteerd. Schuldig of onschuldig? Dader of omstander? Wel of geen kennis van de vernietiging in het Oosten? Onmenselijke beulen of gewone mensen? Deze vragen staan centraal op het symposium.

Op basis van nieuw onderzoek van historicus dr. Frank van Riet maakte het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling De bewakers van Westerbork. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd kamp Westerbork bewaakt door Duitse en Nederlandse SS’ers, Marechaussee, Nederlandse politiemensen en Joodse gevangenen. De deportatietreinen naar het Oosten werden begeleid door de Grüne Polizei. De tentoonstelling en het boek geven inzicht in het systeem waarbinnen deze mensen handelden.

Door middel van discussie, debat, gesprek en lezingen wordt geprobeerd een antwoord te formuleren op de centrale vraag: Wie waren nu die bewakers van kamp Westerbork? Historici, sociologen, psychologen en betrokkenen als onder andere: dr. Bart van der Boom, dr. Marnix Croes, dr. Guus Meershoek, dr. Frank van Riet, prof. dr. Abram de Swaan, prof.dr. Johannes Houwink ten Cate, dr. Gerrit Breeuwsma, Rinke Smedinga en Ad van Liempt dragen bij aan het programma.

Het symposium zal gedeeltelijk in de overkapping van de historische commandantswoning plaatsvinden en wordt gepresenteerd door Margriet Vroomans.

U kunt zich uiterlijk voor 15 februari 2017 aanmelden voor het symposium Schakels in een systeem. De bewakers van Westerbork via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf 0593 59 26 00. De kosten voor het bijwonen van het symposium bedragen € 35,- (€ 25,- voor studenten), inclusief lunch en borrel.