enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

De afgelopen tijd is er veel te doen over de zorg in de Nederlandse verpleeghuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceerde rapporten over de kwaliteit van de zorg, Hugo Borst schreef een manifest en Tweede Kamerleden geven aan dat het anders en beter moet. De ouderenzorg is dan ook volop in het nieuws. De vraag die centraal staat is: hoe is het nu écht in een verpleeghuis? Wie wonen daar en hoe gaat het eraan toe?

Om daarop antwoord te krijgen, zijn presentatrice Marit van Bohemen en PvdA-Tweede Kamerlid Marith Volp een dag en een nacht gaan logeren in een verpleeghuis.

Van het bezoek van Marit van Bohemen aan Zorggroep Groningen is een korte film gemaakt: ’24 uur bij’. Deze film laat zien dat de ouderen in een verpleeghuis geen kwieke ouderen zijn die nog bingoën en fietsen, maar dat het gaat om heel kwetsbare mensen die vaak zowel geestelijke als lichamelijke beperkingen hebben en daarvoor 24 uur zorg moeten krijgen. In de film loopt en kijkt Marit rond: “Ik zie de liefdevolle zorg, maar ook dat zorgmedewerkers dagelijks worstelen met dilemma’s. De keuzes die iedere dag weer opnieuw aandacht vragen. En hoe bewoners de zorg ervaren die ze krijgen. Het heeft mij veel gedaan om dit inkijkje te krijgen, en ik hoop dat het de kijkers ook iets brengt!”

Marith Volp verbleef op uitnodiging van bestuurder Laurent de Vries een dag en een nacht in verpleeghuis Viattence. Zij was vooral onder de indruk van het personeel van de zorgorganisatie en vertelde daarover tijdens een Kamerdebat vorige week: ‘Het blijft bijzonder om te zien hoe hard er wordt gewerkt in het verpleeghuis. Hoe liefdevol de zorg is die wordt gegeven. Het is dan heel erg naar om als verzorgende geconfronteerd te worden met berichtgeving over zaken die fout gaan in de verpleeghuiszorg.’

Volp gebruikt haar ervaring van de 24-uurs opname en haar ervaring van andere werkbezoeken bij Kamerdebatten. ‘Incidenten zullen we serieus moeten blijven nemen. Maar tegelijkertijd wil ik af van de politieke competitie op dit dossier. Oneliners helpen niet. Ik wil bevorderen dat we leren van waar het goed gaat. Dat we blijven zoeken naar de goede mix tussen regels en tijd, tussen dossiers bijhouden en dossiers even opzij leggen. We moeten onszelf dus de fundamentele vraag stellen wat oud zijn betekent, hoe we oud kúnnen worden zich verhoudt tot hoe we oud wíllen worden,' aldus Volp.

- See more at: http://www.skgr.nl/index.php/nieuws/item/679-hun-verhaal-politicus-en-presentatrice-verblijven-24-uur-in-een-verpleeghuis#sthash.VDYZe9Jk.dpuf