enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

 Eenzaamheid 2 iStock 585599342

Iedereen die ouder wordt, verliest belangrijke contacten. Vrienden overlijden, broers en zussen worden ziek, de levenspartner overlijdt. Nieuwe kennissen en vrienden zijn dan hard nodig.

Telefooncirkels en koffieochtenden

Om eenzaamheid te verlichten zijn er veel initiatieven. In sommige gemeenten organiseren het welzijnswerk of de kerk huisbezoeken. In andere steden zijn er lotgenotengroepen of praatgroepen of inloopochtenden in het buurthuis. Er zijn telefooncirkels van mensen die elkaar bellen en vrijwilligers die bij eenzame mensen langsgaan. Daar kunnen eenzame mensen erg van opknappen, of zelfs door uit hun isolement getrokken worden. Maar het kan ook zijn, dat al deze initiatieven een tegengesteld effect hebben. En dat u zich er nog eenzamer van gaat voelen.

Wat werkt tegen eenzaamheid?

1. Ga erop uit!

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen denken dat het geen zin heeft om in hun sociale netwerk te investeren. En dus steken ze er geen tijd en energie in. Terwijl het wel degelijk veel kan opleveren om dit wel te doen. Een paar mogelijkheden:  

  • Word lid van een vereniging.
  • Zoek een hobby of pak een oude hobby op.
  • Ga vrijwilligerswerk doen, zorg dat u de deur uitkomt.
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen?
  • Verbeter de vriendschappen en contacten die u al heeft: Vaker bellen, vaker langsgaan, vaker zelf initiatief nemen.
  • Als u last heeft van gezondheidsproblemen, is het misschien een idee om online actiever te worden. Skypen, appen, lid worden van online community’s.
  • Bied buren of kennissen uw hulp aan: oppassen op kinderen of huisdieren, de vuilnisbak buiten zetten, planten water geven in de vakantie, enz.enz.
  • Oefen uzelf in praten 'over koetjes en kalfjes'. Zo maakt u ook op straat contact met mensen in de buurt.
  • Word lid van een lotgenotenvereniging, bijvoorbeeld een patiëntenvereniging of een nabestaandengroep.
  • Werk aan uw computer- en internetvaardigheden. Met een computer heeft u altijd vrienden en familie binnen handbereik.

2. Stel uw verwachtingen bij

U bent eenzaam als u niet de contacten of vriendschappen heeft, die u eigenlijk wilt hebben. Een oplossing zou kunnen zijn, om uw verwachtingen bij te stellen. Dat klinkt misschien vervelend, maar toch is het goed om u dit af te vragen. Zijn uw verwachtingen wel realistisch? Misschien moet u uw standaard wat verlagen en blij en dankbaar zijn met de contacten die u wél heeft?

3. Leer omgaan met eenzaamheid

Er zijn veel goedbedoelde initiatieven zoals huisbezoeken, gezellige middagen, projecten met studenten die iets voor ouderen doen. Het levert misschien een dag gezelligheid op, maar de eenzaamheid verdwijnt er niet door. Sterker nog: soms is het effect zelfs tegengesteld. Want na een gezellige bijeenkomst drukt de stilte nog zwaarder. Zeker op latere leeftijd en bij ernstige gezondheidsproblemen, is het oplossen van eenzaamheid een bijna onmogelijke opgave. De kring wordt kleiner, aanspraak is er nauwelijks meer. De mogelijkheden om nog mensen te ontmoeten nemen af en en dus is het ook belangrijk om te leren omgaan met eenzaamheid. De eenzaamheid te leren verdragen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk. Relativeren werkt. Het besef dat ieder mens zich weleens alleen, verdrietig of angstig voelt. Dat dit gevoelens zijn die onderdeel uitmaken van het menselijk bestaan. Genieten is een belangrijke remedie tegen eenzaamheid. Hoe alleen u ook bent, er is veel moois in de wereld te ontdekken.

4. Schakel hulpverleners in

Hoe moeilijk het ook is, laat de wereld weten dat u eenzaam bent. Als u bijvoorbeeld via het Welzijnswerk in uw gemeente laat weten wat uw situatie is, hoe stil het iedere dag bij u is, kunnen er ook hulptroepen in actie komen. Mogelijk kunnen maatschappelijk werkers, de wijkverpleegkundige of vrijwilligers die in uw gemeente actief zijn, iets voor u betekenen.

Zit je in een revalidatietraject, heb je een fysieke beperking of ben je niet meer zo piepjong? En heb je altijd al aan yoga willen doen, maar is het voor jou gewoon te heftig, te lenig, te zwaar of te snel? Dan is er YogaPlus. Want het effect ervan, dat je je vrijer, fitter, krachtiger en vrolijker voelt, kun je goed gebruiken.

YogaPlus is speciaal voor mensen die niet (meer) zo goed meekomen in een gewone yogales. Er is meer aandacht voor individuele vragen en de oefeningen zijn een stuk rustiger. Bij de meeste fysieke en psychische problemen is het belangrijk te blijven bewegen, maar wel aangepast aan wat goed voor je is.

Bij YogaPlus kun je ook tijdelijk meedoen tot je er weer aan toe bent in de gewone les mee te draaien.

Instromen is altijd mogelijk.

Elke donderdag van 13-14:30 uur in wijkcentrum de Skammel, Melkkelder 84 in Drachten.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel. 06-40224083

www.yogametjehart.nl

collectant image001

 

Van 20 t/m 25 november organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerose.

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS, en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar en het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen in Nederland. Veelvoorkomende klachten van MS zijn moeheid, oogklachten, krachtverlies, coördinatiestoornissen, blaasproblemen en gevoelsstoornissen.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Wil jij dat mensen met MS zich beter voelen door jou?

Word collectant. Help MS-patiënten. Collecteren is niet moeilijk en kost maar 2 uur van je tijd. En het is nog leuk ook.

Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie en meld je snel aan. Samen staan we sterker tegen MS!

Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland start met een nieuw project dat in oktober begint en in januari eindigt. Het bestaat uit drie repetities en vier concerten waaronder een kerst- en een nieuwjaarsconcert. De gedreven mannenkoordirigent Martin Mans heeft een repertoire samengesteld waarin ook kerstarrangementen de aandacht krijgen.  De organist Hendrik van Veen verzorgt de begeleiding tijdens de concerten en de sopraan Rineke de Wit levert een bijzondere bijdrage tijdens het Rineke de Witnieuwjaarsconcert in de Martinikerk in Groningen. Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland repeteert in Heerenveen en werkt op projectbasis.

Zangers die meer willen zingen of onregelmatig werk hebben, ervaren dit als een uitstekende gelegenheid. Maar ook zangers zonder zangervaring zijn van harte welkom om de zangkunst te beoefenen. De vier concerten staan gepland in Heerenveen, Drachten, Leeuwarden en Groningen.

De eerste CD van dit projectkoor is een feit. De opname is gemaakt in Bolsward en bevat een variatie aan geestelijke liederen, spirituals en klassiek repertoire zoals. Enkele voorbeelden daarvan zijn: ‘Houd mij vast, Soon and very soon, Veni Jesu en Tebe Poem. ‘

Bijzonderheden:

Repetitiedata: zaterdag 7 oktober, zaterdag 28 oktober en zaterdag 4 november van

10.00 – 13.00 uur.

Repetitielocatie: Goede Herderkerk, Oude Veenscheiding 15 in Heerenveen.

Concertdata:

- zaterdag 4 november, 12.30 uur Lunchconcert Goede Herderkerk, Heerenveen                                                      

- zaterdag 18 november 14.30 uur Middagconcert De Oase, Ringweg 3, Drachten

- Dinsdag 26 december 18.00 uur Kerstconcert Koepeltheater, Vredeman de Vriesstraat 24a, Leeuwarden

- zaterdag 27 januari, 20.00 uur Nieuwjaarsconcert Martinikerk, Martinikerkhof 3, Groningen

Inschrijven kan via www.martinmans.nl, per e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de repetitie van 7 oktober aanstaande. Kosten per project: € 60,= waarin deelname aan drie repetities en vier concerten is inbegrepen. De bladmuziek is gratis.

De repetitie van zaterdag 7 oktober aanstaande is een open repetitie waarin nieuwe zangers de sfeer kunnen proeven. Aanvang repetitie 10.00 uur. Aanwezig 9.30 uur.

Martin Mans boogt op een jarenlange ervaring met het dirigeren van mannenkoren. Van enkele van zijn reguliere koren is hij meer dan twintig jaar dirigent. Hij heeft zich gespecialiseerd in het kleuren van de diverse klanken en daarop stemt hij zijn arrangementen af. Hij is een gedreven persoonlijkheid die met hard werken in een aangename sfeer het beste resultaat behaalt. Het studietempo ligt hoog. Het is daarnaast van belang dat men thuis verder studeert om op de repetities aan de verfijning en afwerking te kunnen werken.

‘Het werken op projectbasis is een goede manier om zangers de gelegenheid te geven om, naast het lidmaatschap van hun eigen koor, meer te zingen in een andere samenstelling. Dat is de opzet van dit projectkoor. Maar ook mannen die geen lid zijn van een koor zijn meer dan welkom’, verklaart Martin Mans.

Autofabrikant Mazda heeft als eerste ter wereld een benzinemotor ontwikkeld die werkt met compressieontsteking. Dat meldt Reuters. Dit type motor steekt de brandstof aan met compressie, waardoor bougies overbodig zijn. Hierdoor is de motor veel efficiënter. De techniek was al beschikbaar in auto’s die rijden op diesel, maar kon nog niet worden toegepast in combinatie…

anboEen vaste prijs van 150 euro voor een eenvoudige behandeling in een ziekenhuis, in plaats van ondoorzichtige prijzen en een veel grotere kans dat je je eigen risico van 385 euro per jaar in één keer moet betalen. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) voor in een open brief in het Nederlands Dagblad.

Wij zijn enthousiast over het voorstel. "We willen kwalitatief goede en betaalbare zorg én we willen solidariteit tussen zieke en gezonde mensen in dit stelsel", aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan. "Dan is een eigen risico nodig, anders moet de premie fors omhoog. In de verkiezingsstrijd is het een thema geworden, maar de beloften om het eigen risico af te schaffen zullen loos blijken. Betaalbare zorg vereist nu eenmaal een vorm van een eigen risico, en dan is een vaste prijs transparanter, eerlijker en, zoals het er nu uitziet, goedkoper."

Lage bedragen

Omdat de werkelijke kosten hoger zijn, ook bij eenvoudige behandelingen, wordt vaak in één keer het volledig eigen risico verbruikt, namelijk 385 euro per jaar. In het plan van de NVZ ontstaan stappen: lage bedragen voor heel kleine behandelingen, een vaste prijs voor eenvoudige behandelingen en maximaal 385 euro per jaar voor duurdere of langere behandelingen.

Boven de grens

Den Haan: "Helaas komen chronisch of ernstig zieke mensen jaarlijks altijd aan hun maximaal eigen risico. In dit voorstel hebben ook zij voordeel: ze betalen het niet meer in eens, maar in stappen. Dat is winst."
Den Haan blijft ervoor pleiten dat de Haagse politici de stapeling van zorgkosten in het oog houden bij het opstellen van de begroting voor komend jaar. "Vooral mensen die met hun inkomen nét boven de grens van de zorg- (en huur)toeslag komen hebben het zwaar. Al jaren."

Bolsward moor image001

 It stedhûs fan Boalsert mei de moar boppeyn.

 

It stedhûs yn  Boalsert

Ien fan ús 11 stêden is Boalsert. Eltse fries kin dit plakje fan de  Alvestedentocht op ‘e fyts. Fan de Heamealwike mar ek as geboarteplak fan Titus Brandsma. En ynkoarten ek noch sil de R.K. Franciscustsjerke ferheffe wurde ta basilyk en der boppe op  noch it Riedshûs.

It is in prachtich stedhûs, bout troch Jacob Gijsbert yn 1614-1617, de heit fan ús Fryske dichter Gysbert Japicks. Der is in protte wat besjen lijen docht, mar der is ien ding wat in ferliene hat en dat sit boppe yn de gevel. De kop fan in moar.

It wie yn de Tachtichjierrige Oarloch(1568 – 1648)  en ús lân hat in protte te lijen hân yn dy tyd fan de Spaanse besetting ûnder Philips II.

Al reedlik gau, nei dat it klear wie,  waard it stedhûs ynnommen troch de besetters en perfoarst de offisieren mei harren fersoargers en dat wiene Moaren. De slaven fan de Spanjoalen.

No hiene se net folle te dwaan dat feestfieren en sûpen wie alle dagen oan de oarder. Op in dei wie de greve van Nassau foar de poarten fan Boalsert en Boalserters  hawwe doe de doarren iepen brutsen.

De Spanjoalen jouwden de moar de skuld. Dy krige it Spaans benaud en fleach nei boppe ta en woe troch in lyts finsterke nei bûten. Troch it goede libben wie er te fet wurden en hy koe noch foar noch efterút. Hy hat it net oerlibbe..

Letter hawwe se it finster ticht makke mei syn byltenis as oantinken oan dy tiid. 

Ype J. de Vries