enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Ketliker Skar Schotse Hooglander Dico de Klein

Foto: Dico de Klein

Schotse hooglanders vormen een imposante verschijning in het landschap. Maar wat voor werk verrichten deze grazers nu eigenlijk in de natuur? In de gebieden van It Fryske Gea houden deze ruig behaarde runderen de begroeiing in toom. Nieuwsgierig naar hun leven?

Zaterdag 3 juni van 14.00 tot 16.00 uur organiseert It Fryske Gea een excursie met het thema ‘Schotse hooglanders en damherten’ in het Ketliker Skar, dichtbij Heerenveen. Geef u op voor vrijdag 2 juni 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of tel. (0512) 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Roodharige runderen en damherten

De Schotse hooglander is een bekend runderras. Deze grazer beheert een aantal van de natuurgebieden van It Fryske Gea. Hij graast de hoge planten en grassen uit het bos, waardoor het open blijft. Met zijn lange vacht en grote horens is dit rund goed aangepast aan ruige en koude omstandigheden. Hij kan het hele jaar rond buiten blijven, zelfs in strenge winters. De eerste Schotse hooglander in het Ketliker Skar werd in 1987 door Youp van het Hek uitgezet. Sindsdien wordt het gebied begraasd door deze majestueuze dieren. De gids van It Fryske Gea neemt u mee op wandelexcursie langs de slaapplaatsen van Schotse hooglanders en damherten. Hij vertelt over hun levenswijze en belangrijke taak in het natuurgebied en uiteraard hopen we deze dieren tijdens de excursie te treffen.

 Visarend Hans Pietersma

Foto Hans Pietersma

In Zuidoost-Fryslân, niet ver van Heerenveen, ligt het Easterskar. Laat u verrassen door de vogelrijkdom in dit waterrijke natuurgebied. We wandelen langs moerasbos, open water, riet- en ruigtevelden en grasland. Door de variatie in natuur komen hier veel vogelsoorten voor. Wilt u op zondag 21 mei van 8.00 tot 11.00 uur met gids Andries Dijkstra op excursie? Geef u dan uiterlijk een dag van tevoren op via www.itfryskegea.nl of tel. 0512-381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t\m 12 jaar €2,-). Vergeet laarzen en een verrekijker niet!

Aantrekkingskracht van de zeearend
Het Easterskar heeft een grote aantrekkingskracht op vogelliefhebbers. Het gehele jaar door ziet u er een grote vogelrijkdom met soorten als blauwe kiekendief, boomvalk, houtsnip en klapekster. Ook bijzondere soorten als de visarend en de zeearend, ook wel de vliegende deur genoemd, zijn hier regelmatig waar te nemen. Verder zijn er in dit gebied enorme aantallen ganzen te vinden, maar ook de adder en ringslang voelen zich er thuis. Benieuwd naar dit natuurgebied? Ga dan mee op pad met It Fryske Gea!

ilhelmina oord49Adig2

Foto: Dico de Klein

Het natuurgebied Wilhelmina-oord is een prachtig natuurgebied. It Fryske Gea organiseert woensdag 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur een wandelexcursie onder leiding van gids Wouter Schothorst. Onze gids kan u alles vertellen over de historie van dit adellijke bos en haar bijzondere bewoners. Wil je mee op deze wandelexcursie? Geef je dan uiterlijk een werkdag van tevoren voor 12.30 uur op via www.itfryskegea.nl of tel. 0512-381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en (t/m 12 jaar € 2,-).

Oude beukenbomen en vogelzang

We wandelen door statige lanen met oude beuken- en eikenbomen. Maar vooral de diversiteit aan bomen en struiken brengt een diversiteit aan bosvogels met zich mee. Heeft u de zwartkop wel eens horen zingen? De zang van dit vogeltje is de moeite van het beluisteren meer dan waard. De grote bonte specht en de Vlaamse gaai zijn bewoners die hier ook hun nesten maken. Een andere bewoner is de das. De kans dat we hem treffen is klein, maar sporen verraden de aanwezigheid van dit nachtdier in het bos van Wilhelmina-oard.

 Taconisbosk 2 Dico de Klein

Foto: Dico de Klein

Oude eiken sieren het Taconisbosk, een verrassend natuurgebied op de flank van het Tsjongerdal. Natuurgids Andries Dijkstra van It Fryske Gea neemt u donderdag 25 mei van 7.00 tot 9.00 uur mee dauwtrappen door dit bijzondere bos, onder de rook van Heerenveen.

Geniet in deze tijd van het jaar van de vogelzang van de vele bosvogels. Geef u uiterlijk woensdag 24 mei 15.00 uur op via www.itfryskegea.nl of 0512 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-). 

Oud eikenbos

Verrassend! Dat is waarschijnlijk de beste omschrijving voor een bezoek aan het Taconisbosk, want de zuidkant van Heerenveen is meer dan bedrijventerreinen en industrie. De natuurgids neemt u mee door dit eeuwenoude boscomplex, onderdeel van een cultuurhistorisch landschap met een agrarisch karakter. Dwars door dit landschap slingert het historische Tsjerkepaad (kerkenpad), over weilanden met klaphekjes, langs houtwallen en een monumentaal kerkje. Er staan eiken, berken, maar ook naaldhout als grove den. In het bos genieten we van een prachtig vogelconcert. Vogels zoals grote bonte specht, boomkruiper en wielewaal maken dankbaar gebruik van het dode hout. In het oude hout hakt de grote bonte specht zijn hol en ook de ree vindt zijn schuilplaats in het bos.

Mensen die genieten van de natuur 8

Als we denken aan Nationaal Park De Alde Feanen zien we de geelgekleurde rietvelden met wuivende halmen en ondiepe waterpartijen voor ons. Een natuurparel. Toch is dit landschap grotendeels door mensenhanden gevormd. Natuur en cultuur gaan hier al jarenlang samen.

Zaterdag 13 mei van 13.30 tot 16.30 uur nemen onze gidsen van It Fryske Gea u mee op fietsexcursie. Aan bod komen de natuurgebieden die we passeren, landschapshistorie en ook volksverhalen ontbreken niet. We fietsen ongeveer drie uren. Opgave kan tot een dag van tevoren tot 15.00 uur via het bezoekerscentrum van It Fryske Gea, tel. (0511) 53 96 18. U moet voor deze excursie een eigen fiets meenemen. Deze excursie is voor leden van It Fryske Gea gratis, niet-leden betalen € 4,-


Oude veenbaas
Het landschap van de Alde Feanen is door mensenhanden gemaakt. Tijdens de vervening bleek dit gebied ideaal voor het winnen van turf. Eén van de bekendste veenbazen was Jan Durks de Jong. Hij liet de Jan Durkspolder tussen 1867 en 1873 vervenen. De gewonnen turf werd afgevoerd naar Holland, waar De Jong het goed kon verkopen. Nog steeds zien we duidelijk in het landschap waar turf werd gewonnen. Zo blijft deze historie leven.

Tijdens deze begeleide fietstocht langs (voormalige) kloosters, landschapshistorie en natuurgebieden vertellen de gidsen van It Fryske Gea volksverhalen over de streek. Ook vertellen ze over cultuurhistorische elementen die nog zichtbaar zijn in het landschap. Tijdens deze actieve fietstocht ontdekken we wat het landschap van nu zegt over de verhalen van vroeger.

Bibliotheek ZO FrieslandVanaf 1 juni gaat de VakantieBieb weer open: hét zomercadeautje van de Bibliotheek
Meer dan zestig e-books voor het hele gezin op smartphone of tablet

Vanaf 1 juni is de VakantieBieb er weer, hét zomercadeautje van de Bibliotheek. Met de VakantieBieb heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. De VakantieBieb opent 1 juni 2017 voor jeugd en 1 juli komen hier de e-books voor volwassenen bij. De VakantieBieb sluit op 31 augustus. De VakantieBieb is een initiatief van de Bibliotheek om mensen kennis te laten maken met e-books en kinderen te stimuleren in de vakantie te blijven lezen. Sinds de start in 2013 hebben ruim 762.000 mensen de VakantieBieb-app gedownload.

Lezen in de vakantie is leuk en slim
In de VakantieBieb staan ruim dertig e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. Zo kunnen ze lekker doorlezen in de vakantie. Lezen is leuk en de leesvaardigheid (en AVI-niveau) blijft erdoor op peil.

Mooie e-books voor 6-18 jaar
De VakantieBieb omvat ook deze zomer een mooie lijst met avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- en humoristische e-books voor diverse leeftijdsklassen zoals De Grijze Jager (De vroege jaren, Het toernooi van Gorlan) van John Flanagan, Dolfje Weerwolfje (Boze drieling) van Paul van Loon, Klem! van Mirjam Oldenhave of Verdacht van Carry Slee.

Ook ruime keuze voor volwassenen
Ook volwassenen hebben vanaf 1 juli ruime keuze uit romans of spannende en informatieve e-books zoals De gevleugelde van Arthur Japin, De eerste vrouw van Susan Smit, Neem een geit van Claudia de Breij of Hittegolf van Suzanne Vermeer.

Lezen zonder internet
De VakantieBieb is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde e-books komen op de boekenplank in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Goed toegankelijk voor iedereen
Jeugd en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie).

Openingstijden
VakantieBieb jeugd: 1 juni t/m 31 augustus 2017
VakantieBieb volwassenen: 1 juli t/m 31 augustus 2017

innocent Rijksmuseum de

10% van hun winst gaat naar het goede doel, het fruit wordt gekocht van leveranciers die netjes met de natuur, milieu en omgeving omgaan en al elf jaar is hun goedgemutste breicampagne tegen eenzaamheid onder ouderen een succes. Smoothie- en sappenmerk innocent doet graag goed. Zo ook afgelopen week: tien collega’s namen acht ‘Zonnebloemdames’ mee voor een dagje Rijksmuseum.


Mevrouw Koeleman (92) is een echte kunstliefhebber. Ze kent het Rijksmuseum zelfs na de renovatie al op haar duimpje. Maar toch is er vandaag een primeur: nooit eerder werd ze er door een jonge man doorheen gereden in een rolstoel. “Wat een comfort en gezelligheid. Ik vind het heerlijk zo tussen de jongelui!”
Ze wordt vandaag geduwd door een medewerker van smoothie- en sappenfabrikant innocent. Een aantal collega’s hebben een teamuitje met de Zonnebloem. “We komen met dit team van Benelux-collega’s maandelijks bij elkaar”, vertelt Christiaan van Doornik, sales manager bij innocent. “Naast het vergaderen doen we ook altijd wat leuks, voor teambuilding. Deze keer wilden we wat nuttigs doen waarmee we ook een ander helpen. Toen dacht ik aan de Zonnebloem.”

Het andere bedrijfsuitje
Via het concept: het andere bedrijfsuitje, was een maatschappelijk verantwoord dagje museum zo geregeld. De Zonnebloem organiseert alles rondom het uitje, innocent-medewerkers zetten zich in als vrijwilliger en financieren het. En dus geniet de groep vandaag gezamenlijk van al het moois dat het Rijksmuseum te bieden heeft.


Erfstukken
Mevrouw Koeleman weet goed waar ze heen wil: de eregalerij. “Daar hangen de oude meesters.” En dus vraagt ze haar begeleider haar die richting op te duwen. Met een groepje bekijken ze de beroemde Nachtwacht. Maar al snel wijst mevrouw Koeleman naar de kleine nissen, links en rechts van de galerij. “Daar moet je eigenlijk zijn”, zegt ze. “Hier hangt prachtig schilderwerk, zó realistisch. Alsof de figuren je echt aankijken. Dit zijn echt geweldige erfstukken uit de Gouden Eeuw.” De vrijwilliger is onder de indruk van haar kennis en moet glimlachen. “We hebben een gids in ons midden!”


Leuke gesprekken
De groep verspreidt zich verder over het museum en tafelt na twee uur kunst kijken na in het restaurant. De innocent-collega’s vermaken zich uitstekend, net als de dames. Christiaan: “Het is echt heel mooi om deze tijd samen met hen te delen. Je hebt leuke gesprekken met elkaar en kunt ze een mooie middag bezorgen. Dat geeft ons veel voldoening. Tegelijkertijd worden we met de neus op de feiten gedrukt: als je afhankelijk bent van een rolstoel, dan is een museumbezoekje niet zo vanzelfsprekend. Des te mooier is het om met iets kleins zoveel te kunnen betekenen.”


Leeftijdsverschil
Mevrouw Koeleman is erg te spreken over de collega’s en hun debuut als Zonnebloemvrijwilliger. “Het duwen in de rolstoel voelden ze heel goed aan. Als we een schilderij naderden, vroegen ze heel vriendelijk aan andere bezoekers of we erlangs mochten. Zo konden we het ook vanuit een lager perspectief heel goed zien.” En het grote leeftijdsverschil? “Dat was juist leuk! Ik vind het heerlijk om de jongere generatie deze kunst te laten zien.”


Fit en gezond
Het bedrijf van Christiaan en zijn collega’s kent ze ook. “Toen ik hoorde dat ze van een gezonde drankjesfabriek waren, dacht ik: die zullen wel allemaal heel fit en gezond zijn. Dat was ook wel zo. Maar als je zelf 92 bent, dan vind je een ander al snel fit, hè.de zonnebloem