enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

vliegenzwam9

 

Het is weer paddenstoelentijd, want de herfst is weer begonnen. Voor It Fryske Gea reden genoeg om zaterdag 14 oktober van 10.00 – 12.00 uur een paddenstoelenexcursie te organiseren door de Buismanskoai in Gytsjerk. Honderden soorten paddenstoelen laten zich weer zien op de meest gekke plekken. De gids vertelt u van alles over de verschillende paddenstoelen die u tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen. Daarnaast kent de gids alle verhalen over de eeuwenoude eendenkooi.

Voor leden van It Fryske Gea is deze excursie gratis op vertoon van de ledenpas, niet leden betalen € 4, - en kinderen tot en met 12 jaar betalen € 2, - per persoon. Opgave kan tot vrijdag 13 oktober om 15.00 uur op via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0511 53 96 18. Deze excursie wordt georganiseerd in het kader van de Week van het Landschap. De week waarin door heel Nederland allerlei natuuractiviteiten worden aangeboden.

Waarom paddenstoelen kijken in de eendenkooi?

De Buismanskoai vlakbij Gytsjerk is een eeuwenoude eendenkooi vlakbij het natuurgebied de Grutte Wielen. Het is een redelijk grote kooi met in het midden een plas met daaromheen vijf vangpijpen. Een groot deel van de eendenkooi is een eeuwenoud bosgebied en daardoor erg geschikt voor de groei van paddenstoelen. Paddenstoelen zijn namelijk de ‘bloemen’ van schimmels die op oude takken en rottende bladeren voorkomen. Hierdoor komen paddenstoelen soms ook op de meest grappige plekken voor zoals op bomen of zelfs op keutels. In het bosgedeelte zijn genoeg oude rottende takken en bladeren voor alle paddenstoelen, er komen dan ook meer dan 100 soorten paddenstoelen voor in deze eendenkooi.

Week van het Landschap

Deze excursie wordt georganiseerd in het kader van de Week van het Landschap. Deze week duurt van 14 oktober tot en met 29 oktober en is een initiatief van LandschappenNL. LandschappenNL is de overkoepelende organisatie voor alle provinciale landschappen in Nederland. Tijdens deze week wordt er door alle provinciale landschappen activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zo ook door It Fryske Gea. Een week boordevol met leuke natuureducatieve activiteiten. Lees meer op www.weekvanhetlandschap.nl

Ramblers A5L Joke Bruijs lig broch

Zondagmiddag 15 Oktober om 14.30 uur verzorgen The Ramblers een concert in het Koepeltheater aan de Vredeman de Vriesstraat 24 in Leeuwarden. De muzikale show maakt deel uit van een nieuwe theatertour met voorstellingen door het hele land van dit fameuze voormalige Vara radio-orkest en de veelzijdige zangeres en actrice Joke Bruijs. Dick Rienstra is de vaste zanger van The Ramblers.

Het wordt een muzikale show vol herinneringen. De nieuwe concertreeks volgt op de succesvolle theatertour waarmee vorig jaar en begin dit jaar het 90-jarig bestaan van de band uitbundig werd gevierd. Als toen één ding onomstotelijk kon worden vastgesteld dan was het wel dat de liefde van het publiek voor dit destijds zo ongelooflijk populaire radio-orkest nog lang niet gedoofd is.

Tijdens een recentelijk gezamenlijk optreden van Joke Bruijs en The Ramblers in Aalsmeer opperde orkestleider Cees Kranenburg het idee voor een nieuwe theatertour met de zangeres. De 90-jarige Ramblers hadden zojuist hun jubileumtournee met veel succes afgesloten. Bij Joke Bruijs, ook al jubilerend wegens haar 50-jarige succesloopbaan als zangeres of eigenlijk als all round artieste, viel het voorstel van Cees Kranenburg in zeer goede aarde. ”Ik was ooit als 15-jarig grietje begonnen bij het Vara Dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt. Dat orkest was destijds min of meer de voortzetting van The Ramblers. De vader van Cees, Kees Kranenburg senior, speelde daarin. Ik werd aangesteld als hun vaste zangeres. Ik zat nota bene nog op de middelbare school. Je zult begrijpen dat die dierbare herinnering in zijn volle omvang terugkeert door deze nieuwe theatertour. Ik ben er dan ook ontzettend blij mee”.

Het plan kreeg in korte tijd vorm. Dat kwam door de inspanningen van het boekingskantoor MBN Producties van Marc de Bruin en Froukje Kits, die eerder betrokken waren bij de reeks jubileumconcerten van The Ramblers met het close harmony kwartet Sisters.

Joke Bruijs: “het wordt een feest van herkenning voor onze doelgroep. Ik zing met Dick Rientstra, de vaste zanger van The Ramblers, een aantal duetten, maar ik doe natuurlijk ook veel solowerk. Het wordt een combinatie van mooie Nederlandse liedjes en ‘The Great American Songbook’. Mijn idee was het om de concerten te doen op zondagmiddagen. Ik weet dat onze doelgroep dat prettig vindt”.

Cees Kraneburg vult aan: “Natuurlijk spelen we melodieën uit de beroemde nalatenschap van The Ramblers. Dan moet je denken aan ‘Wie is Loesje, Meneer de Baron is niet thuis en Veel mooier dan het mooiste schilderij. En Joke schittert met onder meer in Diep in mijn hart, Hit the road Jack en Smile. Met Dick Rienstra zingt ze prachtige duetten als Weet je nog wel die avond in de regen en Baby it’s cold outside. Dick brengt zelf Toon Hermans in herinnering met een prachtige medley en zingt o.m. Minnie the Moocher van Cab Calloway en Buona Sera van Louis Prima”.

Joke Bruijs heeft een glanzende carrière met vele hoogtepunten, zoals onder meer het cabaret Don Quishocking, de musical Kate Mossel, haar solo-cabaretvoorstellingen en de zeer lang lopende televisiehit “Toen was geluk heel gewoon”, waarin zij Nel, de vrouw van buschauffeur Jaap Kooiman speelde.

Ooit waren the Ramblers het paradepaardje van het lichte muziekaanbod van de Vara-radio. Miljoenen luisteraars zaten elke week aan de radio of het speakerkastje van de na-oologse radiodistributie gekluisterd om te genieten van the Ramblers met zanger/trombonist Marcel Thielemans en vocaliste Jany Bron. Het orkest wordt in het Guinness Book of Records vermeld als de oudste nog spelende big band ter wereld.

In 1926 richtte de toen jonge pianist Theo Uden Masman zijn orkest op. De radio stond in die tijd nog in de kinderschoenen en de in oprichting zijnde omroepverenigingen moesten hun draai nog vinden. Voor the Ramblers braken gouden tijden aan. Niet alleen voor jonge omroepen als de AVRO en de Vara speelden the Ramblers, ook in uitverkochte danszalen en theaters traden ze op, zoals in Tuschinski in Amsterdam en Hotel Hamdorff in Laren.

The Ramblers behoren tot het schaarse nog actieve erfgoed van de Nederlandse omroep uit de roemruchte radiojaren. Alle rechten, composities en arrangementen berusten bij de Stichting the Ramblers, die met concerten de Hilversumse omroephistorie levend houdt. Het orkest staat onder leiding van de drumlegende Cees Kranenburg, de zoon van de eerste drummer van the Ramblers in 1926 en vertrouweling van Theo Uden Masman, Kees Kranenburg.

The Ramblers onder leiding van Cees Kranenburg

Fries Museum nieuwVanaf 28 april 2018 presenteert het Fries Museum de grootschalige tentoonstelling Escher op reis. Circa tachtig originele prenten komen naar Leeuwarden, de geboortestad van M.C. Escher, die in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. De tentoonstelling volgt de artistieke ontwikkeling van een technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar en is te zien tot en met 28 oktober 2018.

Escher op reis maakt de ontwikkeling van M.C. Escher als beeldend kunstenaar voelbaar. Een belangrijke rol is weggelegd voor de invloed van de locaties waar hij tijdens zijn leven verbleef. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de twintigste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. Aan de hand van circa tachtig originele werken, aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen, treden bezoekers in de voetsporen van M.C. Escher. Het innovatieve tentoonstellingsontwerp versterkt de beleving van Eschers leven en werk. De online kaartverkoop start 1 december 2017.


De reizen van M.C. Escher
Maurits Cornelis Escher werd in 1898 geboren in het stadspaleis van Leeuwarden, waar tegenwoordig Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Als jonge kunstenaar reisde M.C. Escher naar Italië, waar hij zijn gelukkigste jaren doorbracht. Een serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van ‘Rome bij nacht’ laten zien dat hij onder invloed van het landschap experimenteerde met opvallende perspectieven en beeldcompilaties. Terug in Nederland verwerkte M.C. Escher al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. In het wereldberoemde Belvedere is op de achtergrond een Italiaans berglandschap te zien en in Metamorphose II is het havenstadje Atrani verwerkt. In de tentoonstelling zijn natuurlijk ook Eschers iconische vlakvullingen, metamorfoses, perspectieven en onmogelijkheden te zien. Zijn topstukken blijken meer te zijn dan grafische hoogstandjes, ze zijn een montage van elementen uit verschillende perioden in zijn kleurrijke leven.

Samenwerkingen
Het Fries Museum werkt voor deze tentoonstelling nauw samen met de M.C. Escher Stichting Baarn, Gemeentemuseum Den Haag (Escher in het Paleis), Rijksmuseum Amsterdam en filmmaker Robin Lutz. Het tentoonstellingsontwerp is in handen van XPEX Amsterdam.  

2018 = Escher in het Fries Museum

In 2018 staat Leeuwarden in het teken van M.C. Escher. Naast een grote tentoonstelling van zijn werk, presenteert het Fries Museum vanaf 26 januari 2018 de tentoonstelling Phantom Limb: art beyond Escher. In deze tentoonstelling worden indrukwekkende installaties van hedendaagse (inter)nationale kunstenaars gepresenteerd die de bezoeker op het verkeerde been zetten en een wereld scheppen waarin niets is wat het lijkt. De objectieve waarneming van de werkelijkheid wordt in twijfel getrokken, net zoals M.C. Escher dat deed. Bovendien organiseert het museum onder de noemer Planeet Escher het gehele jaar projecten in de provincie om uiteenlopende groepen binnen de mienskip samen te brengen met M.C. Escher als bindende factor.

De tentoonstelling ‘Escher op reis’ wordt mede mogelijk gemaakt door Aegon, Provinsje Fryslân, de BankGiro Loterij, het Blockbusterfonds, de Gemeente Leeuwarden, Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en ING.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.

dubbele lomanvlag tinco lycklama

Ook onze Pluskrant-redactrice Gerhild van Rooij gaf acte de présence  bij de geslaagde opening van het cultuurjaar te Leeuwarden

 

 grootkoor GMNN 3

 

Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland is met een nieuw project gestart waarin kerst en nieuwjaar een prominente plek innemen. Maar eerst staat op zaterdag 4 november om 12.30 uur het lunchconcert gepland in de Goede Herderkerk in Heerenveen De mannen brengen het kersverse repertoire ten gehore in deze intieme ambiance. Martin Mans dirigeert het koor, bespeelt de piano en neemt bovendien de tijd om enkele orgelimprovisaties te laten horen op het mooie orgel. Het concert begint met het indrukwekkende: Alzo lief had God de wereld …., waarmee de toon is gezet voor een sfeervolle, nieuwe concertreeks. Na de ingetogen intrada komen liederen aan bod zoals: The Royal line; He’s only a prayer away; Coming home; Keerpunt en Dank sei Dir, Herr. De luisteraar kan zich laten meevoeren op de bruisende klanken en een middag ontspannen genieten van mannenkoorzang, instrumentale muziek en samenzang.

Het Groot Mannenkoor Noord-Nederland repeteert in Heerenveen en werkt op projectbasis. De gedreven dirigent Martin Mans ziet in enkele repetities kans een homogeen klinkend geheel van deze stemmen te vormen en er enkele solisten uit te laten springen. Zangers die vaker willen zingen of onregelmatig werk hebben, ervaren dit als een uitstekende kans. Maar ook zangers zonder zangervaring zijn van harte welkom om de zangkunst te beoefenen. De overige concerten staan gepland in Drachten, Leeuwarden en Groningen.

De eerste CD van dit projectkoor is een feit. De opname is gemaakt in Bolsward en bevat een variatie aan geestelijke liederen, spirituals en klassiek repertoire. Enkele voorbeelden zijn: Houd mij vast; Soon and very soon; Veni Jesu en Tebe Poem. ‘

Locatie: Goede Herderkerk, Oude Veenscheiding 15 in Heerenveen.

Aanvang 12.30 uur. Toegang € 12,50. Online € 11,=. Leden van de PCOB, KBO en de ANBO betalen € 9,= en kinderen t/m 11 jaar € 5,=.

Reserveren of online bestellen kan op www.martinmans.nl.

Telefonisch reserveren kan op t. 06-25391903

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum met een grote heropening. Het nationale keramiekmuseum krijgt een volledig nieuwe presentatie van de vaste collectie op de eerste verdieping. Daarnaast worden de entree, de winkel, het kassagebied, de theesalon en de tuin compleet vernieuwd. Op 9 oktober sluit het museum voor de laatste fase van de verbouwing. Vanaf 2 december is het vernieuwde Princessehof open voor publiek. Met de nieuwe opstelling van de vaste collectie en maar liefst vier exposities met hedendaagse keramiek is het museum klaar voor Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Friese notaris Nanne Ottema voor het eerst de deuren opende van het Princessehof. Het jubileum wordt na de verbouwing groots gevierd met de heropening van het museum. Keramiekmuseum Princessehof presenteert dan naast de nieuwe opstelling van de vaste collectie de tentoonstelling In Motion, met grote hedendaagse keramische installaties uit Oost en West, een nieuwe editie van EKWC@Princessehof met Caroline Coolen en twee exposities met nieuw werk van kunstenaar Johan Tahon en van ontwerper Floris Wubben.

Vernieuwd museum

De verbouwing van het Princessehof beslaat drie facetten. De museumcollectie, met onder meer een belangrijke verzameling Chinees porselein, Delfts Blauw en Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek, krijgt een nieuwe presentatie. Een toegankelijke en aantrekkelijke opstelling maakt de invloeden uit Oost en West zichtbaar en laat zien dat keramiek van alle tijden is en van iedereen. Daarnaast wordt het entreegebied verbouwd. De museumentree verplaatst naar de winkel, het kinderatelier gaat naar de eerste verdieping en de theesalon krijgt een nieuwe plek aan de tuin. wordt Ook de paleistuin wordt geheel vernieuwd en aan de tuinzijde komt bovendien een extra ingang tot het museum. De tentoonstellingszalen op de begane grond en de tweede verdieping blijven beschikbaar voor cultuurhistorische wisselexposities en hedendaagse keramiek in beeldende kunst en design.

In Motion: ceramic reflections in contemporary art
In Motion is de grootste hedendaagse kunsttentoonstelling ooit in het Princessehof. Monumentale installaties van gevestigde kunstenaars en opkomend talent uit Oost en West vullen de zalen. Met hun werk tonen Céleste Boursier-Mougenot (1961), Roger Hiorns (1975), Meekyoung Shin (1967), Claire Verkoyen (1959), Geng Xue (1983) en David Zink Yi (1973) dat de ontwikkelingen rond keramiek wereldwijd volop in beweging zijn. De installaties variëren van een levensgrote inktvis in een plas inkt tot een totaalervaring waarin een bad met tientallen porseleinen schalen oplicht in een donkere ruimte. De tentoonstelling is te zien van 2 december 2017 tot en met 6 mei 2018.

Johan Tahon: Monk
Op de tweede verdieping van het Princessehof is het figuratieve werk van de toonaangevende Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon (1965) te zien. De kunstenaar toont contemplatieve figuren en albarelli (apothekerspotten), aangevuld met kleinsculptuur, atelierschetsen en studiemateriaal. Het is Tahons eerste museale solotentoonstelling met keramisch werk, te zien van 2 december 2017 tot en met 25 november 2018.

Design #3: Floris Wubben
In deze solotentoonstelling presenteert ontwerper Floris Wubben (1983) zijn nieuwe werken, die gemaakt zijn met een zelfontworpen machine. Door kracht uit te oefenen op de machine drukt Wubben zijn stempel op het eindresultaat en is ieder object uniek. De ontwerper geeft vorm aan functionele objecten die door zijn artistieke behandeling meer doen denken aan sculpturen dan aan design. De tentoonstelling is te zien van 2 december 2017 tot en met 25 november 2018.

EKWC@Princessehof: Caroline Coolen

In de reeks EKWC@Princessehof maakt het museum tentoonstellingen met werk van kunstenaars die een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk achter de rug hebben. De Belgische Caroline Coolen (1975) is vanaf 2 december 2017 uitgenodigd met haar ruige sculpturen. De keramische assemblages doen denken aan distels, voor de kunstenaar een metafoor voor het ontembare. De tentoonstelling is te zien tot en met 6 mei 2018.

De verbouwing van Keramiekmuseum Princessehof wordt mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van de BankGiro Loterij, Ir. Abe Bonnema Stichting, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Stichting Dioraphte, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Van Achterbergh-Domhof, Het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting Woudsend Anno 1816, St. Anthony Gasthuis, Meindersma-Sybenga Stichting, Stichting Dorodarte, Leeuwarder ondernemersfonds, GGB Bolhuis Fonds, P.W. Janssen’s Friesche Stichting, Stichting Herbert Duintjer Fonds, Boelstra-Olivier Stichting en KLM. 

appelsNaamloos

16 september is de Stichting Fryske Frucht weer gestart met het jaarlijkse inzamelen van appels. Het gaat hierbij om appels van particulieren waar anders niets mee gedaan wordt. De appels kunnen bij vier ‘Fryske Frucht inzamelpunten’ worden ingeleverd. Voor de gemeente Smallingerland zijn de inzamelpunten restaurant De Herberg van Smallingerland in Rottevalle en Het Spijshuys in Boornbergum.

10.000 kilo Appels

De gedoneerde appels krijgen een heerlijke bestemming als vers geperst Fryske Frucht Appelsap: een heerlijk streekproduct met het Wâldpyk keurmerk. Om aan de toenemende vraag naar de Fryske Frucht Appelsap te kunnen blijven voldoen, wil Fryske Frucht in 2017 minimaal 10.000 kilo appels verzamelen.

Vier inzamelpunten

Appels kunnen worden ingeleverd bij De Herberg van Smallingerland in Rottevalle, Het Spijshuys in Boornbergum, De Koningshof in Heerenveen en De Pleats in Burgum. Het inleveren van appels kan nog tot eind oktober.

Stichting Fryske Frucht

Fruitbomen horen van oudsher bij het Friese Landschap. Stichting Fryske Frucht wil dit Friese Erfgoed behouden en uitbreiden door 3000 nieuwe fruitbomen te planten. Te beginnen in de Friese Wouden. De Stichting plant de bomen zelf maar nodigt alle geïnteresseerden graag uit om dit voorbeeld te volgen. Fryske Frucht stimuleert het gebruik van dit fruit en produceert en distribueert de Fryske Frucht Appelsap. Daarnaast organiseert de Stichting jaarlijks een Bloesem-, Pluk- en 0ogstfeest.