enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

paardentram indexOp een tiental landgoederen en tuinen van states, stinzen en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. Zaterdag 8 april van 11.30 tot 15.30 uur wordt de stinzenflora-tour georganiseerd op landgoed Martenastate in Koarnjum en Dekemastate in Jelsum. Onderdeel van dit unieke beleefarrangement is een wandeling met een deskundige gids van It Fryske Gea door het rijkelijk met stinzenflora gevulde park van Martenastate. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.stinze-stiens.nl/nieuws/agenda/. De kosten bedragen € 39,50.

Beleef de stinzenflora is haar volle glorie
Een gastvrije ontvangst met koffie en oranjekoek vindt plaats bij Pakhûs Solo in Stiens. Hier begint de stinzenflora-tour met een ‘Praatsje oer stinzenblomkes en de Vlaskamptún’ en een stinzenstruin door de tuin. De reis wordt vervolgd met de Friese paardentram naar landgoed Martenastate in Koarnjum, waar een gids van It Fryske Gea de deelnemers rondleidt door de pracht en praal van de stinzenflora op deze unieke plek. Na deze wandelexcursie staat er bij de Túnmanswente een Fryske lunch klaar. Vol nieuwe energie krijgt de tour een vervolg naar Dekemastate in Jelsum, waar de tuinbaas een wandelexcursie verzorgt met tot slot een gezellige afsluiting. De paardentram brengt alle deelnemers op de namiddag weer netjes terug naar de startlocatie in Stiens.

Schotse hooglander 2 Bart Schoppers

Foto: Bart Schoppers

Het Ketliker Skar is een oud wandelbos dichtbij Heerenveen, waar de natuur in het voorjaar een prachtige ervaring is. Het bos biedt rust, vogelzang en mystiek. Speciaal voor de natuurliefhebber organiseert It Fryske Gea  zaterdag 1 april van 10.00 tot 12.00 uur wandelexcursie onder leiding van een ervaren gids. Bij voorkeur met de laarzen aan, gaat men op  pad langs de oude lanen, vele plantsoorten, een kudde Schotse hooglanders en misschien ook wel damherten als ze zich laten zien. Aanmelden kan tot vrijdag 31 maart 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of  0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en (t/m 12 jaar € 2,-).

Oude beukenbomen en vogelzang

Het Ketliker Skar kenmerkt zich door haar statige lanen met oude beukenbomen. Het grootste gedeelte is cultuurbos. Sommige bomen staan hier dan ook al vanaf de negentiende eeuw, omringd door een grote variatie aan planten- en diersoorten. In het oude vochtige loofbos behoren dalkruid, lelietje-van-dalen en gewone salomonszegel tot de bijzondere planten. Maar ook vogels zoals de grote en kleine bonte specht, gekraagde roodstaart en bonte vliegenvanger voelen zich hier thuis. In het naaldbos komen weer andere soorten voor, zoals goudhaan, kuifmees en zwarte mees. Een wandeling door dit bos zorgt voor vele verrassingen, vooral in het voorjaar wanneer er rondom vogelzang klinkt.

Kamp wbork 2011 PMS281260Toneelstuk over het leven en de uitvindingen van Frits Haber

Theatergroep Toneel Overdag speelt op zondag 5 maart om 14.00 uur het toneelstuk

De Scheikundige in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het stuk gaat over het leven van de Duits-Joodse scheikundige Frits Haber. Deze wetenschapper was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zowel kunstmest als van het insecticide Zyklon-B, dat tussen 1942 en 1944 werd gebruikt als gifgas in de vernietigingskampen.

In het toneelstuk, van de hand van chemicus/schrijver Chrétien Schouteten, gaat theatergroep Toneel Overdag in op vragen over hoe deze Nobelprijswinnaar in het leven stond en hoe hij zijn uitvindingen en daden verantwoordde, ten opzichte van zichzelf en zijn gezin. De voorstelling werd eerder gespeeld op de diverse podia in het Noorden, waaronder de Joodse synagoge in Groningen.

De in Thesinge woonachtige schrijver was als scheikundedocent verbonden aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en aan RSG De Borgen in Leek. Hij hield zich in de hoedanigheid van universitair vakdidacticus al bezig met chemische wapens.

De voorstelling De Scheikundige vindt plaats 5 maart 2017 om 14.00 uur. Kaarten kosten € 12,50 en zijn te reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0593-592600.

(Vrienden betalen € 4,00)

Noard Fryslan Butendyks 6 Dico de Klein

Zondag 12 maart van 09.00 tot 12.00 uur organiseert It Fryske Gea een wandelexcursie door het Noarderleech, onder leiding van een gids. Hier kun je volop genieten van de weidsheid, ruigheid en stilte van de natuur in het voorjaar. Stevige wandelschoenen en verrekijker zijn aan te bevelen. Opgave kan tot uiterlijk een werkdag van tevoren voor 15.00 uur op via www.itfryskegea.nl of tel. 0512 – 38 14 48. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en niet-leden t/m 12 jaar € 2,-.

Waar eens de slikwerkers hun ruggen kromden…

…ligt nu een uniek natuurgebied. Door het zoute water meer invloed te geven is de Waddenkust één van Europa's grootste vastelandskwelders. Zilte graslanden, slikvelden en kwelder wisselen elkaar af. Voor vogelliefhebbers is het gebied een paradijs. Jaarlijks rusten, broeden en foerageren meer dan een miljoen vogels in het gebied. In het najaar en de winter zijn er gigantische aantallen ganzen. Van de rotgans verblijft soms een vijfde deel van de wereldpopulatie in dit buitendijkse land, van de brandgans zelfs een derde deel

Zonnebloem Schip detail 

Het Zonnebloem vakantieseizoen gaat maandag 27 februari van start met een vaarreis. Ons aangepaste schip gooit de trossen los en vertrekt in de ochtend vanuit Arnhem richting Duitsland.

Facebook live

Dit moment is te volgen via Facebook Live. Ga nu alvast naar onze Facebookpagina en like ons. Kijk maandag live mee vanaf MPS de Zonnebloem en krijg een beeld vanaf de kade.

3.000 vakantiegasten

In totaal zijn er dit jaar negen en dertig vaarweken. Elk jaar gaan ruim 3.000 mensen met ons aangepaste schip mee voor een prachtige meerdaagse vaarvakantie in eigen land of over de grens naar Duitsland en België. Dit jaar doet ons schip voor het eerst Roermond aan. Daarnaast zijn er diverse themareizen zoals de wijnreis, een klassieke muziekreis en een kerstreis. Ook is er speciale reis voor de jongere deelnemers en vrijwilligers.

Jubileumposter

Nestkastje timmeren

Veel vogels broeden onder dakpannen van huizen of in holtes van dode bomen. Soms is een eigen stekje bemachtigen best moeilijk voor ze. Help jij ze door een nestkastje te maken?

Kom donderdag 23 februari van 10.30 tot 12.30 uur een nestkastje timmeren in Nationaal Park De Alde Feanen, een groot natuurgebied tussen Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. De jeugdmiddag is voor kinderen vanaf 8 jaar en ook geschikt voor de minder handige klusser.

Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 5,-, niet-leden betalen € 9,-. Dit is inclusief materiaal. Aanmelden kan tot een dag voor de activiteit 15.00 uur via 0511 – 53 96 18. Ouders zijn welkom!

Help de vogels in je tuin
Als het weer het toelaat neemt de gids van It Fryske Gea de kinderen eerst mee op vogelexcursie, daarna helpt hij bij het timmeren van een nestkastje. Na afloop krijg je een waarnemingsformulier mee waarop je aankruist welke vogels er bij jouw nestkastje in de tuin komen. Hang het nestkastje op een veilige plek op en help zo de koolmeesjes, roodborstjes en andere vogels aan een plekje om te broeden. Na een tijdje zal je zien dat er een heel vogelgezin in je tuin woont. Help je mee?

=====================================================================================-----------------------------------------

Jeugdexcursie steppen langs de waddenkust

Donderdag 23 februari van 10.00 tot 12.00 uur organiseert It Fryske Gea een steptocht langs de waddenkust. We verkennen het uitgestrekte natuurgebied met een step over de zeedijk, langs een echte bunker uit de Tweede Wereldoorlog, naar de kwelders.

Opgeven kan tot een dag voor aanvang 15.00 uur via telefoonnummer (0511) 53 96 18. Deelname is voor kinderen vanaf 8 jaar. Deelname is voor kinderen van leden van It Fryske Gea gratis en voor niet-leden € 4,-Trek warme kleding en laarzen aan en ontdek het leven op de kwelders! 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeugdexcursie ‘winterwandeling met broodjes bakken bij kampvuur’
Met leeftijdsgenoten er op uit in hét natuurgebied van Eernewoude, vlakbij Leeuwarden. Op avontuur in het winterdecor van Nationaal Park De Alde Feanen. Het kan op donderdag 23 februari van 14.00 – 16.00 uur. It Fryske Gea organiseert speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud de jeugdexcursie ‘winterwandeling met broodjes bakken bij het kampvuur.’ Onder begeleiding van een natuurgids wordt bij het bezoekerscentrum aan de Koaidyk gestart met een winterwandeling, waarna iedereen zich kan opwarmen met zelfgebakken broodjes bij het kampvuur.

Aanmelden kan tot woensdag 22 februari om 15.00 uur via het telefoonnummer 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen € 4,- per kind.

Winterwandeling
De kinderen ontdekken hoe dieren overleven in de vrieskou en welke vogels er vanaf verre landen speciaal naar Fryslân komen om te overwinteren. Vanuit de lucht zijn de vogels al te horen. Ze maken reisplannen, maar waar naar toe? Met de laarzen en warme kleding aan gaan de kinderen samen met de gids op pad om dit uit te vinden!

===============================================================================================================