enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Ga eropuit in de Friese natuur en geef je op voor deze wandelexcursie van It Fryske Gea door het Wikelerbosk. Wanneer? Woensdag 18 april van 14.00 – 16.00 uur. Pak je snelle stappers uit de kast en geniet van de prachtige Friese natuur onder leiding van onze enthousiaste natuurgids Wouter Schothorst. Vooral de stinzenplanten die nu pronken zijn prachtig! Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/eropuit of 0512 – 38 14 48. Deelname is gratis voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-)

 

Ken jij het Van Coehoornbos of het Wikelerbosk?
Eigenlijk is dit hetzelfde dorpsbos. In het pittoreske dorp Wyckel ligt het Wikelerbosk. Van oorsprong werd dit bos naar de eerste eigenaar Menno van Coehoorn vernoemd, maar al jarenlang gebruikt de omgeving de naam Wikelerbosk. Tijdens deze excursie bezoeken we dit karakteristieke dorpsbos, dat indrukwekkend rijk is aan stinzenflora.

In het voorjaar ondergaat het bos een soort gedaanteverandering. De stinzenplanten nemen het park over. Het deel van het bos dat achter de kerk en pastorie ligt fleurt in het voorjaar helemaal op. Hier vind je veel verschillende stinzenflora, zoals de daslook. Deze plant heeft meerdere witte bloemen bovenop de stengel. Naast de daslook zijn ook de vingerhelmbloem, adderwortel en gewone vogelmelk bijzondere voorjaarsbloeiers. Gids Wouter vertelt je graag meer over de planten en het Wikelerbosk.

Naast de stinzenflora heeft het Wikelerbosk een adellijke stijl. De beroemde veldheer en vestingbouwkundige Menno van Coehoorn gaf opdracht tot de aanleg van dit bos. Hij koos waarschijnlijk deze locatie vanwege zijn huwelijk met Magdalena van Scheltinga, de enige erfgenaam van de Van Wyckels. Zij groeide op in deze omgeving. De adellijke stijl uit zich onder andere door de kenmerkende toegangspoort. Hij straalt de grandeur van vroegere tijden uit.