enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

graven polderhoofdkanaalphk1

Het Sudergemaal aan de Ripen in Nij Beets biedt in de septembermaand onderdak aan een bijzondere fototentoonstelling over de geschiedenis van het Polderhoofdkanaal.

De verhalen zijn er nog: over het zware werk in het veen, over het kanaal dat schep voor schep werd uitgegraven, over turfbokken en huizenhoge turfhopen, over het belang van het kanaal waarmee turf en water werd afgevoerd. Naast de verhalen werden, bij de heropening van het Polderhoofdkanaal, oude beelden verzameld en nieuwe foto’s gemaakt. Samen vormden ze een expositie waar zoveel interesse voor bleek te zijn, dat een herhaling op z’n plaats is. Het Sudergemaal, als een van de eerste elektrische gemalen in Fryslân, biedt een prachtige entourage voor deze expositie, die een bijzonder beeld geeft van een veelbewogen geschiedenis. De indrukwekkende pompen van het gemaal vormen een ijkpunt in de historie van het Polderhoofdkanaal en het veengebied rond Nij Beets.

Het Sudergemaal is open elke zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. De expositie loopt van 2 september tot en met 1 oktober. Groepen kunnen op afspraak ook voor andere tijden kiezen (www.damshus.nl).