enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

18e boekbespr. 1.Tovernoot1vioolmethode ill M. van tuinen

 

1. Uit: Tovernoot 1, vioolmethode M. Wittop Koning, Illustratie M. van Tuinen (Broekmans & Van Poppel)

Voorlezen en lezen verrijken de woordenschat. Prenten die je je als kind vele malen ziet, stimuleren het voorstellingsvermogen en worden vaak op hoge leeftijd herinnerd. Dat zal bij eigentijdse prentenboeken en ontwerpen van Marianne van Tuinen (Sneek, 1951) ook zo zijn. Haar ‘Children for children-ontwerp’ voor Unicef is in Japan te zien als muurschildering en autobusdecoratie. Haar illustraties reisden langs bibliotheken van Amsterdam, Almere, Harderwijk tot Assen en Workum en Biënnales van Illustratoren in Bratislava (1981,1985) en Barcelona (1986). In Bibliotheek Haarlem-Oost (Renaldahuis) ligt haar in opdracht gemaakte speeltapijt met dorp en voetbalveld.

 

18e boekbespr. 2 Gabriel en syn geheim FPB ntk

2. Marianna van Tuinen, Gabriël syn Geheim, bv Friese Pers, Ljouwert (niet meer te koop)

Collages
Auteur- illustrator van Tuinen behaalde in 1977 aan de Academie voor beeldende kunsten 'Minerva' (Groningen) haar diploma Publiciteitsvormgeving. Haar aansprekende illustraties hebben nooit harde lijnen en bestaan uit collages van vele soorten papier, soms gecombineerd met aquarel. De Afûk in Leeuwarden gaf in 1978 al haar Friese prentenboek: ‘Circus Spaghetti’* uit waarin een ongelukje met een bord spaghetti van een koksmaatje een echte clown maakt. In 1979 volgde ‘Gabriel syn geheim’*, Gabriel wil het geplaag van Grote Joker stoppen. In 1985 verscheen prentenboek ‘De zon heeft de tijd’* bij Bekadidakt, Baarn.

 

18e boekbespr. 3 Gele Gijs Lange Loeres ntk

3. Gele Gijs, Lange Loeres. Een verhaal in papiercollages van Marianna van Tuinen, tekst van Riemkje Pitstra, Van Holkema & Warendorff (niet meer te koop)

Illustreren
In 1995 illustreerde zij voor Stichting It Fryske Boek het Friese kinderboekenweekgeschenk ‘Grutte Giele & Lange Loeres’* van Riemkje Pitstra. Van Holkema & Warendorf bracht het uit als ‘Gele Gijs & Lange Loeres’*, vertaald door Mariska Hammerstein. Daar verschenen ook het door haar geïllustreerde ‘Zo gewoon, Gedichten over problemen en pret van de pubertijd’* (1992), van E. van Delden en het 17x herdrukte verzamelboek ‘In de Maneschijn’ (1993), met werk van schrijvers als Annie M.G. Schmidt en Max Velthuijs met vier seizoenkijkplaten-papiercollages van Van Tuinen en haar eigen komische prentenboek ‘De kleine giraf’ (1993), die hoge hakken koopt.

18e boekbespr. 4 Nando gouden bal Elikser

4. Marianna van Tuinen, Ando en de gouden bal. Voor kinderen en volwassenen.

Ontwikkeling
Op de illustraties in ’Koeloeschildpad en andere verhalen van Kameroen’* (1994) van Yvonne Djah Bélinga stonden aandoenlijke, karaktervolle dieren en figuren zoals op eerdere prenten, én aan Afrikaanse figuren refererende wezens. Afrikaanse en Aboriginal kunst inspireert Van Tuinen, zoals te zien is in haar laatste bij Elikser uitgekomen boeken. Haar eerste boek daar was: ‘Ando en de gouden bal’, naar een oude Italiaanse vertelling: Ando jongleert en laat zien dat doen wat je goed kunt, geluk brengt.**

18e boekbespr. 5 Tovernoot 1 cd Broekman Van Poppel

5. Anneke Wittop oning, Tovernoot 1, boek en cd. Illustraties Marianna van Tuinen

Drie landen
Na jaren vrij werk exposeren in bijvoorbeeld Galerie Peter Bax (Sneek), Gemeentehuis Rijnsburg, Leids Diaconessenhuis, Kennemer Gasthuis (Haarlem) en Centrum De Roos ( Amsterdam) kwamen er in 2010 weer prentenboeken. Twee kartonnen dierenboekjes ‘Hoe doet de Haan?’(2010) en ‘Wat doet de Dolfijn?’ (2011) met versjes van Elly van der Linden van uitgever Clavis (Hasselt, België/Nederland) verschenen ook in Italië en Denemarken. Bijzonder zijn de vederlichte illustraties in ‘Tovernoot 1’(2010) en 2 (2011), de nieuwe vioolmethode die aan kinderen vanaf 4 jaar spelenderwijs rechter- en linkerhandtechniek en het notenschrift overbrengt.18e boekbespr. 6 de regenboog dolfijn elikser

6. Marianna van Tuinen, De regenboogfontuin, Elikser

Bekroond
Van Tuinens bij de kinderwereld aansluitende illustraties visualiseren de muzieklesstof en -aanwijzingen voor docent en leerlingen.. In de Tovernoot-speelbijlage staan extra oefenstukjes. ‘A Tale & other stories, 17 easy recitalpieces for violin with piano accompaniment’ (2013) is ideaal voor samenspel van kinderen met enkele jaren piano- of vioolles. De cd’s in de door Broekman &Van Poppel uitgegeven muziekboeken zijn geschikt voor meespelen en luisteren. De strijstok vol vogels en op notenvoeten rondspringende muziekfiguren, die noten wegblazen om rusten te illustreren, sluiten naadloos aan bij lesstof, compositie en liedteksten in deze muziekboeken van violiste-componiste-viooldocent Anneke Wittop Koning.

Bekroond
Marianna van Tuinen kreeg in 1986 op de Nederlandse Illustratoren Club-expositie in het Stedelijk Museum de vierde publieksprijs. In 2012 bekroonden boekverkopers haar collage-illustraties voor haar boek ‘De regenboogdolfijn’ (Elikser) met de Gouden Kwast voor mooiste prentenboek 2011. De tweeedelige Tovernootserie is vernieuwend vormgegeven en verdient een muziekboekillustratie-prijs, maar die bestaat nog niet.

Aldtsjerk, ©Gerhild van Rooij

*   Niet meer leverbaar
** Zie 19de boekrubriek: 3 prentenboeken, Marianna van Tuinen: De regenboogdolfijn, De bûtenierdske reis van Q en Quinta (2015), Livia’s ruimtedroom (2017) www.elikser.nl


https://www.broekmans.com/NL/Bladmuziek/Product/1272463/Tovernoot-Vol-1
www.mariannavantuinen.nl