enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopiebroek 20170426 163048Mode
We leven in een bezeten wereld, en we weten het. Dat is een beroemde uitspraak van de historicus Johan Huizinga (1872 – 1945). Hij had het over grote zaken betreffende het wereldgebeuren en het zou hem niet verbazen als de hele zwik zo nu en dan weer eens in de brand vliegt..
Nu ben ik een klein mannetje en ik kan niet in de schaduw van de heer Huizinga staan maar dat we met zijn allen heel goed weten dat we in een bezeten wereld leven spreekt mij zeer aan. De heer Huizinga dacht in het groot en ik denk in het klein.

Ik zag op TV een gesprekje met Mies Bouman over een verzameling columns van haar hand die in een boekje waren terechtgekomen. Waar ze haar onderwerpen weghaalde, werd haar gevraagd. Ze zei eerst niets maar keek naar een jonge man in het publiek wiens blote knie door een flinke scheur in zijn broekspijp het daglicht aanschouwde. ‘Daar zit een voorbeeld’, zei ze.

Enige maanden geleden heb ik ook een Pakepraatje aan dit vreemde modeverschijnsel gewijd en toen ik een paar dagen geleden in het Friesch Dagblad op een foto van fotograaf Jesse Bouman zag dat een lieve kornettiste een minutenlange ovatie kreeg voor haar prestatie vond ik het niet nodig weer de aandacht op haar spijkerbroek te vestigen. Want ja, ik had het er al eens over gehad. Ik dacht alleen dat beppe tegen mem had gezegd: ‘Listo dat famke sa op it poadium stean? Foar in seal fol minsken? Sa haw ik dy dochs net opbrocht!’

Maar het kan nog gekker. Zij-die-mijn-Zorgen-deelt krijgt zo nu en dan een blad van een modehuis toegezonden. Ik kijk er nooit in maar zie wel dat ‘t prachtig is uitgevoerd, glanspapier en prachtig fotowerk. ‘No moast hjir ris sjen’, zei mijn vrouw. En ja, ik zag het. Er werd een spiksplinternieuwe luxe Denim spijkerbroek aangeboden voor de niet misselijke prijs van € 99.95. En wat stond erbij als aanbeveling? 5 pocket 7/8 broek met slijteffecten en wassing voor een unieke look. Broekspijpen met onafgewerkte randen. Honderd euro, alstublieft.
We leven in een bezeten wereld, en we weten het! (of bin ik it paad hielendal bjuster . . . .)

Roel Oostra