enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Reijen Miriam van 2013 foto Leonie de Jong 500x500

Foto: Leonie de Jong

Hoe bereik je gemoedsrust?

April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks wordt in deze maand door filosofen aandacht besteed aan een landelijk thema. Het thema van dit jaar is RUST. In Drachten komt de bekende filosofe Miriam van Reijen spreken over gemoedsrust. Zij doet dat in een gezamenlijke bijeenkomst van de bibliotheek en het Filosofisch Café Drachten

Volgens Miriam van Reijen worden mensen niet onrustig en ongelukkig door de dingen die hen overkomen, maar door hun gedachten daarover. Irrationele gedachten verstoren de gemoedsrust omdat ze irritatie, angst, teleurstelling en schuldgevoel veroorzaken. Deze emoties hebben op zich geen enkele positieve functie. Filosoferen, dat wil zeggen kritisch denken, kan hier verandering in brengen. Met inzicht en vanuit gemoedsrust kunnen ambitie en moed in de praktijk ook meer tot stand brengen. Wie onder alle omstandigheden de gemoedsrust wil bewaren, kan terecht bij de Stoïcijnse levenskunst van onder meer Epicurus, Seneca, Epictetus, Spinoza en Sartre. Dr. Miriam van Reijen, zelf overtuigd stoïcijn, vertelt aan de hand van deze filosofen op deze avond met enthousiasme, humor en aan de hand van alledaagse voorbeelden hoe dit mogelijk is.

Van Reijen is o.a. docent aan het HOVO van de Universiteit Nijmegen en Tilburg, en aan de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. Zij publiceerde in 2016 ‘Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid’, dat op deze avond te koop is.

De avond vindt plaats donderdag 13 april, aanvang 19.30 uur. Plaats: Bibliotheek Drachten, Museumplein 1, 9203 DD Drachten. Kosten € 9,00 voor leden en € 10,00 voor niet-leden. Inschrijven kan via https://bibliotheekdrachten.nl (kijk bij activiteiten) of bij de balie van de bibliotheek.