enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieAls je wat ouder wordt, geloof me, ik kan er over meepraten, besef je zo nu en dan hoe onze samenleving non stop verandert en hoe uitvinding na uitvinding over elkaar heen buitelt. Er zijn natuurlijk ook dingen die blijven, die de eeuwen doorstaan. Neem bijvoorbeeld het wiel. Toen dat in de pre-historie werd uitgevonden zal het een schokgolf teweeg hebben gebracht.

En neem het rode potlood. Eeuwen geleden uitgevonden en nog steeds niet overtroffen. En zodoende zitten bij verkiezingen in onze gemeentehuizen tientallen mannen en vrouwen nachten door rode stippen op grote vellen drukwerk te tellen om aan de weet te komen hoeveel stemmen op de diverse partijen zijn uitgebracht,
Er zullen vast ambtenaren geweest zijn die gedacht hebben dat ze vroeger op ratelende typemachines moesten werken en nu op ingenieuze computers uit de voeten kunnen maar dat er verdorie nog steeds geen stemcomputer is uitgevonden.
Want het is toch wonderbaar!

We kunnen met onze telefoontjes niet alleen bellen maar ook fotograferen, agenda bijhouden, spelletjes doen, gebruiken als recorder, als parkeermeter, voor bankzaken enzovoort enzovoort maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.

We kunnen onze auto’s wel volledig automatisch keurig langs de trottoirband laten inparkeren of, om maar wat te noemen, met behulp van de Tom Tom feilloos de kleinste weggetjes in heel Europa vinden, maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.
We kunnen wel een ruimtestation door de atmosfeer laten vliegen dat we op gezette tijden van nieuwe bemanningen en voorraden voorzien maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.

We kunnen wel karretjes op de maan en zelfs op Mars rond laten rijden en als we het zouden willen daar een wandeling maken maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.

We kunnen wel camera’s de ruimte insturen die scherpe foto’s maken van satellieten die duizenden lichtjaren van ons zijn verwijderd maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.

We kunnen voor een geneeskrachtig doel wel een schakelaar van een paar millimeter groot in een ader is aanbrengen en die naar behoefte aan- en uitzetten zoals de Groningse professor en Nobelprijswinnaar ons op de TV presenteerde maar een bruikbare stemcomputer zit er voorlopig niet in.

Kortom dat eeuwenoude rode potlood is indertijd een geweldige uitvinding geweest en geen kloosterbroeder die er in de middeleeuwen zijn geschriften mee opsierde zal ook maar gedacht hebben dat er, in plaats van, nog wel eens een stemcomputer zou moeten worden uitgevonden.

Roel Oostra