enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

bieb drachten logo 227 87FabLab Bibliotheek Drachten

Workshop 3D-printen voor kinderen

In deze workshop leer je spelenderwijs hoe je leuke dingen kunt maken met een 3D-printer. Eerst aan de slag met de 3D-printerpen en met het tekenprogramma Doodle 3D, waarmee een 2D-schets of -foto wordt omgezet in een 3D-ontwerp. Daarna doet de 3D-printer het werk. Leeftijd vanaf 8 jaar.

De workshop 3D printen voor kinderen wordt gegeven woensdagmiddag 29 maart van 14.00-16.00 uur.

Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

Leren sublimeren

In de workshop gaat men aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding kunnen maken met een speciaal hiervoor gecoat oppervlak van polyester of acrylraat. Hierdoor zijn gesublimeerde prints water- en UV-bestendig. Een gekozen tekening of foto wordt in de computer ingeladen en na eventuele aanpassingen afgedrukt met de sublimatieprinter op speciaal hiervoor gecoat papier. Vervolgens wordt de afdruk op het te sublimeren product gelegd en met behulp van een hittepers overgebracht. Wie zelf iets wil bedrukken kan het meenemen, dan wordt in de bieb beoordeeld of het geschikt is voor sublimatie. Men kan ook gebruik maken van de aanwezige materialen.

Leeftijd: geschikt voor volwassenen. De workshop wordt gegeven donderdagavond 30 maart van 19.00 – 21.00 uur.

Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

Inloop

Iedere zondagmiddag van 14.00 – 1600 uur is er vrije inloop in het FabLab. Een vrijwilliger geeft voorlichting over het FabLab; wat is het, wat kan ik er maken, welke machines mag ik gebruiken, wat moet ik allemaal weten om in het FabLab aan de slag te mogen en hij/zij demonstreert de werking van de apparaten. Vaak zijn er ook creaties van anderen te bewonderen. Leeftijd van 8 tot 88 jaar.

Workshop 3D printen

Voor iedereen die de mogelijkheden van het 3D-printen wil ontdekken. Eerst aan de slag met de 3D-printerpen en met het tekenprogramma Doodle 3D, waarmee een 2D-schets of -foto wordt omgezet in een 3D-ontwerp. Daarna doet de 3D-printer het werk. Volwassenen leren zelfstandig een 3D-printer bedienen.

De workshop wordt gegeven dinsdag 4 april van 10:00 – 12:30 uur.

Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

Opgeven activiteiten voor het Fablab is mogelijk tot één dag van te voren.

Hulp bij belastingaangifte spreekuren

Veel mensen vinden het ingewikkeld belastingaangifte te doen en kunnen wel wat hulp gebruiken? Daarom organiseren we iedere woensdagochtend in de maanden maart en april een spreekuur voor de aangifte inkomstenbelasting. Vrijwilligers helpen gratis met het invullen van de aangifte. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden maandag t/m donderdag via 0512-512680. De spreekuren zijn van 10.00 tot 13.00 uur en er is maximaal een half uur per klant beschikbaar.

Op zoek naar je voorouders – Peter Leising

Altijd al het plan om te zoeken naar de geschiedenis van je voorouders? Dan sluit deze cursus daar prima op aan.

Dinsdagavond 4 april en 18 april hoort en ziet men in twee lessen van Peter Leising welke vormen van voorouderonderzoek er zijn en waar men de gegevens met behulp van de computer kan vinden. Aanvang 19:30 uur.

Deelname leden € 10,00 en niet-leden € 12,00. Aanmelden via www.bibliotheekdrachten.nl of aan de balie van de bibliotheek.

Uitvaart en herinneringen

Dinsdagavond 4 april is er een avond over de uitvaart en het vormgeven van herinneringen aan de overledene.

Leo Boermans houdt een lezing over zijn beroep als uitvaartverzorger. Hij vertelt deze avond over zijn vak, persoonlijke drijfveren en de hedendaagse uitvaartwereld.
Leo Boermans werkt als uitvaartverzorger voor Monuta in Drachten en omgeving. Geen enkele werkdag is hetzelfde, dat maakt zijn werk zo interessant. Boermans voelt zich bevoorrecht families te helpen vorm te geven aan een zo persoonlijk mogelijke uitvaart, die recht doet aan het leven van hun dierbare.
Naast Leo Boermans komt deze avond Alice Santing vertellen over herinneringsboeken. Santing vertelt hoe je de herinnering aan een dierbare kunt vastleggen in een boek. Ze heeft allerlei voorbeeldboeken bij zich om in te zien. De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Monuta.

Inschrijven kan via www.bibliotheekdrachten.nl of aan de balie van de bibliotheek.