enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

bieb drachten logo 227 87FabLab Bibliotheek Drachten

Leer je eigen stickers maken voor volwassenen
De vinylsnijder en -plotter zijn zeer gebruiksvriendelijke apparaten en eenvoudig te leren. Met deze apparaten kan men zelf stickers ontwerpen en maken, denk aan een raamsticker, sierfolie voor op glazen deuren, bewegwijzering, een sierrand op een saaie lampenkap en letterlijk duizenden andere mogelijkheden. In deze workshop maakt men zijn eigen ontwerp, leert om te gaan met de vinylsnijder en –plotter en leert men de sticker te ‘pellen’.
Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen. De workshop wordt gegeven dinsdagochtend 23 maart van 19.00 – 21.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

Inloop
Zondagmiddag 26 maart van 14.00 – 16.00 uur is er vrije inloop in het FabLab. Een vrijwilliger geeft voorlichting over het FabLab; wat is het, wat kan ik er maken, welke machines mag ik gebruiken, wat moet ik allemaal weten om in het FabLab aan de slag te mogen en hij/zij demonstreert de werking van de apparaten. Vaak zijn er ook creaties van anderen te bewonderen. Leeftijd van 8 tot 88 jaar.

Leren sublimeren
In de workshop gaat men aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding kunnen maken met een speciaal hiervoor gecoat oppervlak van polyester of acrylraat. Hierdoor zijn gesublimeerde prints water- en UV-bestendig. Een gekozen tekening of foto wordt in de computer ingeladen en na eventuele aanpassingen afgedrukt met de sublimatieprinter op speciaal hiervoor gecoat papier. Vervolgens wordt de afdruk op het te sublimeren product gelegd en met behulp van een hittepers overgebracht. Wie zelf iets wil bedrukken kan het meenemen, dan wordt in de bieb beoordeeld of het geschikt is voor sublimatie. Men kan ook gebruik maken van de aanwezige materialen.
Leeftijd: geschikt voor volwassenen. De workshop wordt gegeven dinsdagmorgen
28 maart van 10.00 – 12.30 uur.
Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

Opgeven activiteiten voor het Fablab is mogelijk tot één dag van te voren.

Hulp bij belastingaangifte spreekuren

Veel mensen vinden het ingewikkeld belastingaangifte te doen en kunnen wel wat hulp gebruiken? Daarom organiseert de bibliotheek Drachten op woensdagochtend in de maanden maart en april een spreekuur voor de aangifte inkomstenbelasting. Vrijwilligers helpen gratis met het invullen van de aangifte. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden maandag t/m donderdag via 0512-512680. De spreekuren zijn van 10.00 tot 13.00 uur en er is maximaal een half uur per klant beschikbaar.

Tablet- & Smartphone-café in bibliotheek Drachten

Henk Scholte en Lourens van Esch willen donderdag 23 maart van 19.30 – 21.00 uur in de bibliotheek van Drachten iedereen graag helpen hun tablet en smartphone optimaal te benutten. Apple of Android, het maakt ze niet uit. Deze heren vinden overal een oplossing voor.
Het consult is gratis en het wordt zeer op prijs gesteld als het apparaat is opgeladen en ook de wachtwoorden en inlogcodes worden meegenomen.

Hercules van De Wâlden in de bibliotheek van Drachten

Hercules van De Wâlden is het verhaal van politieman Tjeerd de Walle uit Feanwâlden, opgetekend door zijn oud-collega Peter Boomsma.
Dinsdagavond 28 maart gaat Peter Boomsma in de bibliotheek van Drachten weer in gesprek met Tjeerd de Walle over zijn kleurrijke leven als politieman in Elburg, Lichtenvoorde, Abcoude en Noordoost Fryslân. Ook is er in het gesprek aandacht voor hoe de Walle, met zijn familie, zijn depressies overwon. Aanvang 19:30 uur. Toegang
€ 5,00 leden en € 6,00 niet-leden. Kaarten bestellen via www.bibliotheekdrachten.nl en aan de balie van de bibliotheek.