enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

bieb drachten logo 227 87Pimpen met stickers
Pimp je bed, je deur, je raam, je skateboard, je fiets, je voetbal, je zwembroek of balletpak met stickers. In deze workshop ontwerpen kinderen een eigen sticker. Daarna leren zij het bestand gereed te maken voor de vinylsnijder. Dan ‘pel’ je het ontwerp ‘uit’ en is het klaar om ergens op te plakken. In principe kan de sticker overal op geplakt worden, b.v. op je T-shirt of je voetbalbroek. Daar gebruiken we de hittepers voor. Ben je 8 jaar of ouder? Geef je snel op, er is per workshop maar plek voor maximaal 6 kinderen! Opgeven voor deze activiteit is mogelijk tot één dag van tevoren. Als je je sticker op textiel wilt plakken, neem dan je eigen shirt, voetbalbroek of balletpakje mee, maar de stof moet van katoen zijn!
De workshop wordt gegeven woensdagmiddag 15 maart van 14.00 – 16.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

Workshop Leren omgaan met de lasersnijder voor volwassenen
Met een lasersnijder kun je allerlei producten haarfijn uitsnijden. Denk b.v. aan papier en karton, maar ook leer, stof, hout en plexiglas zijn prima te snijden. Naast snijden kan de lasermachine ook graveren. Dat kan in het platte vlak, maar de machine is ook uitgevoerd met een rotatie module waardoor ronde voorwerpen, zoals glazen, maar ook kokers, potloden, pennen of zelfs een tandenstoker, gegraveerd kunnen worden. Het goed werken met de lasersnijder vergt wat kennis en expertise. In deze workshop leert men hoe de machine werkt, en hoe men het maximale resultaat bereikt. Een belangrijk deel van deze workshop draait om veiligheid, de software en de instellingen van de machine. Bij de workshop zijn materialen inbegrepen. Leeftijd: geschikt voor volwassenen. De workshop wordt gegeven donderdag 16 maart van 19.00 – 21.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

Inloop
Iedere zondag van 14.00 – 16.00 uur is er vrije inloop in het FabLab. Een vrijwilliger geeft voorlichting over het FabLab; wat is het, wat kan ik er maken, welke machines mag ik gebruiken, wat moet ik allemaal weten om in het FabLab aan de slag te mogen en hij/zij demonstreert de werking van de apparaten. Vaak zijn er ook creaties van anderen te bewonderen. Leeftijd van 8 tot 88 jaar.

Leer je eigen stickers maken voor volwassenen
De vinylsnijder en -plotter zijn zeer gebruiksvriendelijke apparaten en eenvoudig te leren. Met deze apparaten kan men zelf stickers ontwerpen en maken, denk aan een raamsticker, sierfolie voor op glazen deuren, bewegwijzering, een sierrand op een saaie lampenkap en letterlijk duizenden andere mogelijkheden. In deze workshop maakt men zijn eigen ontwerp, leert om te gaan met de vinylsnijder en –plotter en leert men de sticker te ‘pellen’.
Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen. De workshop wordt gegeven donderdag 23 maart van 19.00 – 21.00 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

Opgeven activiteiten voor het Fablab is mogelijk tot één dag van te voren.

Hulp bij belastingaangifte spreekuren
Veel mensen vinden het ingewikkeld belastingaangifte te doen en kunnen wel wat hulp gebruiken? Daarom organiseert de bibliotheek Drachten op woensdagochtend in de maanden maart en april een spreekuur voor de aangifte inkomstenbelasting.
Vrijwilligers helpen gratis met het invullen van de aangifte. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden op maandag t/m donderdag via 0512-512680. De spreekuren zijn van 10.00 tot 13.00 uur en er is maximaal een half uur per klant beschikbaar.

Groene Rouwroute in Bibliotheek Drachten
Volg de rouwroute in de bibliotheek die voert langs de groene alternatieven voor alles omtrent een uitvaart:
Van het op voorhand laten maken van een wade, kist of houten urn, het opstellen van een levenstestament, meer informatie over stervensbegeleiding, het begeleiden van de overledene met alternatief rouwvervoer naar een natuurbegraafplaats, akoestische uitvoeringen van rouwmuziek en biologische ingrediënten voor een koffietafel tot het rouwen zoals oervolken deden met behulp van de elementen en rituelen. Of bekijk het unieke rouw-LEGO voor kinderen die iemand moeten missen. Spelenderwijs maken kinderen zo kennis met de dood en alles wat daarbij hoort.
Kom zaterdag 18 maart tussen 13.00 – 16.00 uur langs in Bibliotheek Drachten en laat u informeren over allerlei mogelijkheden rondom afscheid, rouwen en een bijzondere uitvaart! De toegang is gratis.

 

zeehond

 

De zeehond als bio-indicator voor de Waddenzee.
Zeehondencentrum Pieterburen doet diepgaand onderzoek aan zeehonden, omdat zeehonden aan de top van de voedselketen in de Waddenzee staan en daarmee een bio-indicator vormen voor allerlei processen die zich daar afspelen. Sander van Dijk, marine bioloog en hoofd content & educatie vindt dat het hun missie is om te zorgen voor een schone Waddenzee met gezonde zeehonden. Dinsdag 21 maart komt Sander van Dijk hierover vertellen in de bibliotheek van Drachten. Aanvang 19.30 uur; de toegang is gratis. Deze lezing wordt georganiseerd i.s.m. zeehondencentrum Pieterburen.