enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Senioren zijn geïnteresseerd in ‘the internet of things’ en maken ook steeds meer gebruik van slimme apparaten, zoals een smart-tv, slimme thermostaat of slimme bloeddrukmeter. Momenteel is al bij 45% van de vijftigplussers die online zijn een slim apparaat in huis te vinden. Dit wijst onderzoek van SeniorWeb onder ruim 1.100 senioren uit.

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt. Deze worden ook bekender en betaalbaarder voor een groot publiek. Dit leidt tot toename in het gebruik ervan. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden één of meerdere slimme apparaten in huis heeft. De smart-tv wordt het meest genoemd (33%). Ook een slimme thermostaat of energiemeter (bv. Toon, Nest) is ondertussen al in 15% van de huishoudens te vinden. In 2014 waren deze apparaten respectievelijk in 25% en 7% van de vijftigplushuiskamers aanwezig. Het gebruik van slimme gezondheidsapparaten, huisautomatisering, smartwatches en slimme polsbanden is echter nog niet gangbaar onder senioren (1%-5%).

Veel interesse
De interesse van senioren in al deze nieuwe technologieën is groot te noemen. Twee derde van de vijftigplussers zou meer willen weten van dergelijke slimme apparaten. Vooral over de populaire smart-tv (48%) en slimme thermostaat/energiemeter (25%) wil men graag meer weten.

Opvallend is dat een op de vijf ondervraagden ook meer wil weten over huisautomatisering zoals bediening van verlichting en deuren. Verder blijkt 17% interesse in slimme gezondheidsapparaten zoals een bloedrukmeter of glucosemeter te hebben. Daarentegen kunnen zorgrobots nog niet op heel veel belangstelling rekenen (5%).