enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Anne Bekkema

 

Zaterdag 29 april houdt Fotoshop Bekkema weer een demodag: smalfilm scannen.
In samenwerking met The Transfershop laten we u zien hoe het scannen van uw smalfilms in zijn werk gaat.
Altijd al eens uw films willen overzetten, dan is deze dag een uitstekende gelegenheid om deze in te leveren. U krijgt advies van een professional en bij opdracht krijgt u deze dag tien procent korting.

Ook bestaat de gelegenheid tot het overzetten /digitaliseren van cameratapes, videobanden, dia’s, negatieven en foto’s.

Fotoshop Bekkema, Moleneind 8 Drachten. Telefoon 0512-526275

Democratie… kan het anders?

Filosoof dr. Pieter Boele Van Hensbroek van de Universiteit van Groningen (Globalisation Studies) schetst op 16 mei reële alternatieve vormen van democratie op lokaal niveau, vormen die mogelijk meer aan de veranderde eisen van deze tijd voldoen.

De discussie over onze democratie zit vol tegenstrijdige claims. Luid klinkt in de media dat het huidige systeem ernstig faalt en aan revisie toe is; toch meten politicologen een grote en niet afnemende steun voor ons systeem onder de bevolking. Het referendum zou tot ‘echte democratie’ leiden, toch kent de geschiedenis vele huiveringwekkende voorbeelden van referenda. Alternatieve vormen van democratie op lokaal niveau (bijvoorbeeld G 100, deliberatieve peilingen, lotingsdemocratie) worden uitgeprobeerd:  is dit het begin van nieuw leven in de democratische samenleving, of is het gerommel in de marge terwijl de sluwe macht van het geld en de media juist onaangetast blijft? Kunnen we enige orde brengen in deze rommelige discussie?

Dr. Pieter Boele van Hensbroek is als filosoof verbonden aan de afdeling Praktische filosofie  van de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Boele van Hensbroek is gespecialiseerd in de Afrikaanse filosofie en het niet-westers politiek denken. Hij werkt tevens voor het Center for Development Studies van de RUG.

De bijeenkomst vindt plaats in de Brede School De Drait te Drachten (Flevo 190) en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De entree bedraagt € 8,50 (inclusief consumpties). Jongeren betalen € 5,00.

Gurbe poster

Huize Olterterp 2 Dico de Klein

Majestueuze beuken, een prachtige oprijlaan, bloeiende rododendrons en een groot landhuis. De omgeving van Beetsterzwaag staat bekend om haar vele landhuizen. Zo ook Park Huize Olterterp. Zaterdag 29 april houdt It Fryske Gea van 10.00 tot 12.00 uur een excursie door dit park. Onder leiding van een natuurgids van It Fryske Gea, maken we een wandeling. Het park 5,5 hectare groot en is aangelegd in de landschapstijl. In dit prachtige park is het hoofdkantoor van It Fryske Gea gehuisvest. Dat het bos oud is, wordt gewaardeerd door verschillende vogelsoorten die in holten van bomen broeden. Bosuil, boomklever en appelvink zijn er voorbeelden van. Aanmelden voor de excursie kan tot vrijdag 28 april om 15.00 uur via www.itfryskegea.nl of 0512 – 38 14 48.  Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en kinderen tot 12 jaar € 2,-.

Park in stijl van Roodbaard

De aanleg van het park verraadt de stijl van de bekende architect Lucas Pieters Roodbaard (1782 -1851). Hij was in het noorden de voornaamste vertegenwoordiger van de zogenaamde landschapsstijl. Het park vertoont de kenmerken van zijn stijl in het golvende reliëf, de slingerpaden, de vijver en de heuvel. Het bewijs dat Roodbaard dit park heeft aangelegd is echter tot op heden niet gevonden.

De Rot logo rot mediumHet watersportseizoen is weer begonnen, ook voor het skûtsje de Rot.
Na de winterslaap in de haven van Rottevalle ligt het skûtsje weer vaarklaar met prachtige nieuwe blokken en zal ze varen onder nieuwe zeilen.
Het wordt een bijzonder vaarseizoen want het skûtsje de Rot bestaat dit jaar 130 jaar.
Het jaar werd al feestelijk ingeluid tijdens de Nieuwjaarsduik op de Leijen, waar vanaf de Rot het startschot werd gegeven.
In september wordt het 130 jarig bestaan gevierd met het evenement Small Sail de Rottefalle.

Vanaf donderdag 11 mei a.s. kan er weer elke donderdagavond o.a. 11, 18 en 25 mei t/m september van 19.00-21.00 uur meegevaren worden voor losse opstappers.
Zeilen en varen met het eerste ijzeren nog in de vaart zijnde skûtsje is dan mogelijk voor een tochtje van twee uren over de Lits en Leijen.
De kosten zijn € 10.- p.p, kinderen tot 12 jaar € 2,50
Schipper en maat staan voor u klaar. De opstapplaats is bij de haven in Rottevalle.

Reserveren gewenst.
Er kan ook geboekt worden voor een dag of middagtocht, geschikt voor zakenfeestjes, familie en vriendenuitjes. Blijf het skûtsje de Rot volgen via www.derot.nl en facebook. Wilt u meevaren/ zeilen???
Dat kan, wel graag reserveren want vol=vol. Tel: 0512-342443 / 06-51946626/ 06-55864180

De Rot 130 jaar Small Sail de Rottefalle 15-16-17 september.

kees van kootenimage003


De musical Sweeney Todd gaat dit najaar op tournee langs de Nederlandse theaters. Na een serie uitverkochte voorstellingen in Het Zonnehuis in Amsterdam afgelopen zomer kon een verlenging niet uitblijven. René van Kooten, Vera Mann en Marjolein Teepen nemen opnieuw de hoofdrollen voor hun rekening. De overige acteurs worden later bekend gemaakt. De cast van twaalf acteurs wordt begeleid door een live band. Sweeney Todd is op 29 september om 20.00 uur te zien in Schouwburg De Lawei in Drachten

In Stephen Sondheims Sweeney Todd gaan horror en humor hand in hand. Het verhaal vertelt over de onterecht veroordeelde barbier (René van Kooten) op zoek naar wraak en zijn buurvrouw Mevrouw Lovett (Vera Mann), de eigenaresse van een slechtlopende bakkerswinkel. In hun opmerkelijke samenwerking vullen ze elkaar perfect aan: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen tot smakelijke pasteitjes. Bekroond met 8 Tony Awards - inclusief Beste Musical - is dit  Sondheim op z’n allerbest.

Sweeney Todd werd bij het grote publiek bekend door de gelijknamige film met Johnny Depp. De Nederlandse vertaling en regie is van Koen van Dijk, Marco Braam is muzikaal leider. De voorstelling werd door de landelijke dagbladen overladen met sterren en uit onderzoek van Theaterkrant bleek dat er slechts één voorstelling afgelopen seizoen beter gerecenseerd is dan Sweeney Todd. Zowel Vera Mann als Marjolein Teepen mochten een prestigieuze Musical Award in ontvangst nemen. Daarnaast werd René van Kooten voor zijn vertolking van de titelrol door bezoekers van Musicalworld uitgeroepen tot Beste Acteur en werd Sweeney Todd tot Beste Kortlopende Productie gekozen.

www.sweeneytoddmusical.nlde lawei

bieb drachten logo 227 87Leren sublimeren

In de workshop ga je aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Sublimatie is een proces dat gebruik maakt van hittegevoelige inkten die een verbinding kunnen maken met een speciaal hiervoor gecoat oppervlak van polyester of acrylraat. Hierdoor zijn gesublimeerde prints water- en UV-bestendig. Een gekozen tekening of foto wordt in de computer ingeladen en na eventuele aanpassingen afgedrukt met de sublimatieprinter op speciaal hiervoor gecoat papier. Vervolgens wordt de afdruk op het te sublimeren product gelegd en met behulp van een hittepers overgebracht. Wie zelf iets wil bedrukken kan het meenemen, dan wordt in de bieb beoordeeld of het geschikt is voor sublimatie. Men kan ook gebruik maken van de aanwezige materialen.

Leeftijd: geschikt voor volwassenen. Opgeven voor deze activiteit is mogelijk tot één dag van te voren.

De workshop wordt gegeven op donderdagmorgen 11 mei van 10.00 – 11:30 uur.

Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

 

============================================================================

Repair Café Drachten

Wat doe je als je computer is vastgelopen? Als je cd-speler niet meer open wil? Als je Senseo-apparaat het niet meer doet? Als je stofzuiger kapot is? Als je teddybeer een oog mist? Weggooien? Mooi niet!

Kom zaterdag 13 mei tussen 13.00 en 16.00 uur met je kapotte spullen naar het Repair Café in Bibliotheek Drachten. Gereedschap en materiaal is aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren en je betaalt alleen de onkosten voor het materiaal dat gebruikt of besteld wordt.Het Repair Café laat zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekdrachten.nl en www.repaircafedrachten.nl