enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

 week van de opvoeding image006

Van maandag 2 t/m zondag 8 oktober 2017 is de landelijke Week van de Opvoeding met als thema: Buiten de lijntjes. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Smallingerland organiseert samen met andere partijen diverse activiteiten die in het teken staan van opvoeden, opgroeien en gezondheid: een workshop Kinder-EHBO, een lezing over: Verleidingen voor je puber en een voorlichting over het Kindpakket. Ook zijn er flexibele opvoedpunten waar ouders hun opvoedvraag kunnen stellen aan een pedagoog. Woensdag 4 oktober is er tussen 14.00 en 16.00 uur een heuse Opvoedparty in Bibliotheek Drachten met onder andere gratis schminken, kinderfotografie en de start van de Kinderboekenweek Gruwelijk eng. Op www.cjgsmallingerland.nl staat een overzicht van alle activiteiten.

Avondactiviteiten Week van de Opvoeding
Tijdens de Week van de Opvoeding 2017 kunnen ouders maandag 2 oktober naar de lezing: Verleidingen voor je puber. Dinsdag 3 oktober is er een workshop Kinder-EHBO en donderdag 5 oktober een voorlichtingsavond over het Kindpakket. Deze activiteiten voor ouders/verzorgers zijn gratis en vinden plaats van 19.30 tot 21.00 uur in het CJG-gebouw aan het Moleneind ZZ 95 in Drachten (inloop vanaf 19.15 uur). Aanmelden voor deze activiteiten kan via www.cjgsmallingerland.nl.

Lezing Verleidingen voor je puber
Preventiewerker Nynke Zwart van Verslavingszorg Noord Nederland geeft je maandagavond 2 oktober tijdens de lezing: Verleidingen voor je puber, inzicht in de verleidingen waar je kind vandaag de dag aan bloot wordt gesteld. Denk hierbij aan het online gamen, gokken, challenges, drugs, roken en alcohol. Als ouder/verzorger is het belangrijk om te weten wat er in de maatschappij speelt.

Workshop Kinder-EHBO
Roelof Jan Drijfhout van Veilig Ouder komt dinsdagavond 3 oktober tips en trucs vertellen over het geven van EHBO bij kinderen. Te weinig ouders weten niet altijd hoe zij in geval van nood kunnen handelen. Het oefenen van de EHBO staat deze avond centraal. Een leerzame avond dus voor (groot)ouders en verzorgers.

Voorlichting Kindpakket
Gemeente Smallingerland vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen in de maatschappij. Als ouders weinig geld hebben, lukt dat soms niet. Daarom komt Cecile Steenwijk, coördinator Kindpakket Smallingerland, donderdagvond 5 oktober vertellen hoe ouders een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld muziekles, sporten of voor een tablet of schoolmateriaal om op school mee te kunnen doen.

Centrum voor Jeugd en Gezin Smallingerland

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Smallingerland is een samenwerkingsverband tussen organisaties die met kinderen en jongeren van 0-23 jaar werken. Bij het CJG kunnen (aanstaande) ouders, verzorgers, jongeren en professionals terecht met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Het CJG is bereikbaar via www.cjgsmallingerland.nl, telefoonnummer 088- 5 335 330 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alledaagste tips zijn te vinden op de Facebookpagina.

Voorlezen Boornbergum

Amish Quilt

Voor de expositie van Amish quilts in de Doopsgezinde Vermaning aan de Zuiderbuurt 26/28 in Drachten maakte Quiltgroep Jelly Bee  quilts naar de traditionele Amish patronen, eenvoudig en effen van kleur.

De quilts zijn te zien op de vrijdagen 6 en 13 oktober en de zaterdagen 21 en 28 oktober van 13.00-17.00

De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Mensen van Jelly Bee zijn aanwezig en kunnen u uitleg geven.

Tijdens uw bezoek is koffie of thee verkrijgbaar.

In de bibliotheek van Drachten wordt op donderdag 12 oktober van 19.30-21.30 een lezing gehouden over dit onderwerp: Amish en Quilten. door Amish deskundige Laura Strating-Janssens.

bieb drachten logo 227 87Zondag 1 oktober opent Bibliotheek Drachten het najaarsseizoen met een feestelijke open dag. Tijdens deze zondagmiddagopening van het najaar licht de bibliotheek een tipje van de sluier op van het bomvolle activiteitenprogramma. De bibliotheek is deze zondag geopend van 14.00 – 17.00, alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Bibliotheek Drachten biedt dit najaar een gevarieerd programma met workshops, lezingen, cursussen op het gebied van Lezen & Literatuur, Gezondheid & Gezin, Hobby & Vrije Tijd, Ontmoeting & Debat, Leren & Werken en Innovatie. Het gehele najaarsprogramma is te vinden op de website www.bibliotheekdrachten.nl en in de nieuwe activiteitenbrochure.

Boetevrij inleveren
1 oktober kunnen alle bibliotheekleden boetevrij inleveren! Dit is alvast een voorproefje op januari 2018. Vanaf 2018 berekent Bibliotheek Drachten geen boetes meer als er geleende materialen te laat worden ingeleverd. Een extra reden dus om 1 oktober langs te komen!

Culturele hoofdstad 2018
De Bibliotheek is deelnemer van LF2018 en laat dit tijdens de seizoensopening zien met twee projecten. Zo ruil je kennis voor koffie bij de Leen een Fries koffiebar. Leen een Fries is een nieuw platform van de Friese Bibliotheken waarbij je Friezen kunt lenen en je jezelf als Fries kunt uitlenen.
Daarnaast kun je meewerken aan de grootste gehaakte deken ter wereld bij de tafels van Haak maar aan! Anja Mast en Hilly Boschma coördineren de inzameling vanuit Drachten met als doel het Guinness Book of Records te halen. Haak je ook aan?

Activiteiten voor jong en oud

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen in het FabLab Art-bots maken en aan de slag met de 3D-pen. Ook is er een griezelig voorproefje van de Kinderboekenweek, als aankondiging van de Grote Gruwelijke Griezelavond op 11 oktober.
Schrijver Anne Peenstra gaat graag in discussie met bezoekers over Landschapspijn en vertelt hierbij ook over de lezing die hij later dit seizoen samen met Willem Wilstra gaat geven, gebaseerd op hun boek Goaiïngahuzen, in machtich plakje.
Alle pianospelers van Smallingerland worden opgeroepen om te spelen op de piano in de entreehal van de bibliotheek.

Bekijk het gehele programma van de seizoensopening op www.bibliotheekdrachten.nl

poster Grote Expo 2017 3

Hans Roelfs januari 2016Een rijk land is als een magneet voor inwoners van andere werelddelen. De buitenlanders die voor hulp aan de Hollandse deur kloppen, zijn meestal economische vluchtelingen. Dat betekent: ‘ik heb thuis niks te makken en bij hen is de koelkast rijkelijk en voedzaam gevuld.’

Logisch, als je maag rammelt, wil je graag een bordje mee eten. Het hoeft in eigen land niet eens zo erg te zijn, maar het is bij die ander vaak veel beter. Daar kunnen we kort over zijn. Economisch vluchten mag, maar niet naar Nederland. Trouwens nergens in de Europese Unie, die regels zijn gezamenlijk en keihard vastgesteld. Ze gaan linea recta terug, dat wil zeggen als ze worden opgepakt, want velen verdwijnen in de illegaliteit. Als nobody leven ze ook prima in ons kikkerlandje.

Een land heeft grenzen en daarbinnen mag het land bepalen welke regels er gelden. Zo is het ooit afgesproken. Grenzen, door mensen bekonkeld of bevochten. Een land is voor zijn inwoners en niemand anders. Zo is het in de meeste wetten vastgesteld. In veel landen willen de inwoners vooral niet wonen. Oorzaak: oorlog, honger of weinig toekomstperspectief. Leef je toevallig in een van die landen heb je pech. Vluchten wil je, maar daarvoor bestaan strikte regels.

Iedere wereldburger heeft het recht een ander land te bezoeken, toeristisch wel te verstaan. Dat betekent rondkijken, geld spenderen en wegwezen. Zo is het geregeld in de wet die democratisch is vastgesteld. Overigens geldt dit niet binnen de landsgrenzen. Friezen mogen zich in Nederland vrijelijk bewegen, al spreken ze soms geen woord Nederlands.

Heeft iemand zich wel eens afgevraagd waarom driekwart van de Nederlanders zich ophoopt in de Randstad en zich blauw betaalt aan dure, kleine tien-onder-een-kap-woningen. Precies, daar is werk. En werken moeten we, daarvoor krijgen we geld want zonder valt er weinig te leven in Nederland. Zo lijkt het gras in de randstad groener dan in bijvoorbeeld Gelderland of Friesland. Eigenlijk simpel. De mens verkast naar een plek waarvan hij denkt dat het leven daar beter is en het gras sappiger. Gelijk een nomade, die ieder mens ooit was. Toen ontvluchtten we ook het dorre gras.

Maar omdat de mens grenzen uitvond is het recht om het vruchtbaarste weiland op te zoeken, alleen voorbehouden aan de inwoner van dat specifieke land. Overigens geldt dat alleen als ’t betreffende land een welvaartsstaat is. Want verhuizen naar een dor grasland doet men niet zo gauw.

Hans Roelofs

Lendevallei Scheltingapoolder

Foto: Dico de Klein

Zaterdag 30 september organiseert It Fryske Gea van 8.00 tot 14.00 uur een vogelkijkdag in de Lendevallei. Deze dag vindt plaats in het kader van de Eurobirdwatch, wat inhoudt dat in heel Europa naar vogels wordt gekeken. Het is de top van de vogeltrek, waargenomen vogels worden dan ook doorgegeven aan de vogelbescherming. Ben jij vogelliefhebber en geïnteresseerd in wat er aan vogels komt langs vliegen? Neem je verrekijker/telescoop mee en kom naar Kijkheuvel Scheltingapolder (ligt ca. 300 meter vanaf de parkeerplaats). Vele vogelkenners zijn deze dag aanwezig!

Gratis excursies door de natuur
Extra leuk! Naast het vogelkijken organiseert It Fryske Gea op deze dag vanaf 10.00 uur doorlopend gratis excursies door natuurgebied de Lendevallei. De excursies worden gegeven door een natuurgids en duren circa één uur. Ter plaatse wordt aangegeven wanneer de excursies starten. Vergeet niet je wandelschoenen.


Afwisselende natuur in de Lendevallei

De Lendevallei behoort tot de toplocaties van It Fryske Gea. Het gebied werd na de vervening een tijd lang aan haar lot gelaten. Er ontwikkelde zich een prachtig laagveenmoerasgebied in het beekdal. Een afwisselend gebied met polders, moerasbosjes en kronkelende rivierarmen. In deze afwisselende natuur groeien bijzondere planten en deze lokken weer bijzondere dieren. Ontdek het zelf en kom langs!

Handig om te weten
De Lendevallei is te bereiken via de Stellingenweg ter hoogte van afslag A32 richting Heerenveen.