enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

ZM A2 poster web

De Lawei, Drachten donderdag 20 april 20.30 uur.

Kaarten: www.lawei.nl of 0512 – 33 50 50     Meer info: viarudolphi.nl

Theatergroep Carver is terug! In de voorstelling Zwaar Metaal staan de vier vaste speelsters nu eindelijk exclusief met elkaar op de planken. Tel daarbij op Maria Goos die de teksten heeft geschreven, gebaseerd op improvisaties. Maak het geheel af met Eva Line de Boer, de vers gelauwerde (BNG prijs 2016) aanstormende jonge theaterregisseur met haar artistieke team en constateer dat hier een heel spannende samenwerking aan het ontstaan is. Zwaar Metaal is een coproductie van Rudolphi Producties en Theatergroep Carver.

boomplantdag 20170322 091006 resized 2

Kinderen uit de groepen 7 en 8 van CBS Immanuel in Noard Burgum hebben driehonderd bomen aangeplant in het Geboortebos van de gemeente Tytsjerksteradiel in Noardburgum. In de periode van 1 januari 2016 t/m 20 maart 2017 zijn er 327 baby’s geboren in de gemeente Tytsjerksteradiel.

De aanplantactie, een boom voor iedere in 2016 in Tytsjerksteradiel geboren baby, vond plaats in het kader van de Nationale Boomfeestdag, die vandaag overal in Nederland wordt gehouden. Ieder jaar organiseert het edukaasje, natoer en duorsumens centrum Pingo&Pet deze activiteit. Onder leiding van juf Cristina Visser en wethouder Houkje Rijpstra werden de bomen geplant.

Het Geboortebos in Noardburgum, een openbaar toegankelijk bosperceel vlakbij het clubhuis van scouting De Twirre aan de Dr. Ypeylaan, bestaat 16 jaar. Er zijn niet alleen jonge boompjes door de kinderen geplant, maar ook grotere eiken. Die eiken vormen op den duur een geboortelaan.

NME centrum Pingo&Pet
NME centrum Pingo&Pet verzorgt lesmateriaal, projecten en arrangementen op het vlak van natuur en duurzaamheid voor basisscholen in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Dit is een samenwerking tussen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel ondergebracht bij It Fryske Gea. Door middel van kant-en-klare arrangementen biedt het de basisscholen de mogelijkheid om geheel ontzorgd naar buiten te gaan. Om daar - in de frisse buitenlucht - volop te kunnen leren, beleven en ontdekken.

MOSDriebanden

Burgum blokkeert kampioensaspiraties Drachtster B-team

Het B-team toog naar Burgum met de wetenschap dat, om in de race te blijven, er minimaal gelijkgespeeld moest worden tegen Burgum-A. Met een achterstand van twee punten op dit team en een wedstrijd minder gespeeld, hadden de Drachtsters de kans in eigen hand.

Dit legde een extra druk op de deelnemers. Bovendien moest Peter Hoekstra op het laatste moment door omstandigheden verstek laten gaan maar werd uitstekend vervangen door Willem Tjeerdsma.

Na zenuwslopende partijen bleef tot het einde ongewis wie de uiteindelijke winnaar zou worden. In de laatste partij kwam Eppie Betten één carambole tekort om zijn tegenstander op gemiddelde te verslaan.

Willem Tjeerdsma won twee partijen. Eppie Betten en Sijtze van der Molen behaalden dezelfde score. Romke Overzet bleef steken op één winstpartij.

De einduitslag werd derhalve 18 tegen 14 in het voordeel van Burgum-A. Door deze uitslag is Burgum-A kampioen driebanden van de FFBC.

De moyennes:

Sijtze van der Molen: 4pnt, moy 0,400

Willem Tjeerdsma: 4 pnt, moy 0,330

Eppie Betten: 4 pnt, moy 0,263

Romke Overzet: 2 pnt, moy 0,232

In Drachten kon het driebanden A-team het niet bolwerken tegen Burgum-B: 14 – 18. het bleef lange tijd een gelijk opgaande wedstrijd, maar in de eindfase sloegen Burgum toe.

De moyennes:

Jan Hovenga 4pnt, moy 0.355

Jitze Wijbenga 4 pnt, moy 0.404

Henk de Vries 4 pnt, moy 0.28

Hans Veugelers 2 pnt, moy 0.383

Met voor de beide Drachtster teams nog één wedstrijd te gaan eindigt dit seizoen in mineur. Het B-team bleef lange tijd op koers om de kampioenstrofee over te nemen van Drachten-A, de kampioen van vorig seizoen. Ze stranden echter in het zicht van de haven.

bieb drachtenZelf aan de slag met de Doodle 3D pen
Kinderen mogen zelf aan de slag met de Doodle 3D-pen. Aan de achterkant gaat er hard plastic in, aan de voorkant komt er zacht plastic uit. En daarmee kun je tekenen! De kinderen beginnen met 3D tekenen in het platte vlak. Zodra ze de kneepjes onder de knie hebben, gaan ze de hoogte en de diepte in.

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Gebruik van de 3D-pen en materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen, Woensdag 5 april van 14.00 – 16.00 uur workshop.
Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

 

Workshop 3D printen
Voor iedereen die de mogelijkheden van het 3D-printen wil ontdekken. Eerst aan de slag met de 3D-printerpen en met het tekenprogramma Doodle 3D, waarmee een 2D-schets of -foto wordt omgezet in een 3D-ontwerp. Daarna doet de 3D-printer het werk. Volwassenen leren zelfstandig een 3D-printer bedienen.
De workshop wordt gegeven donderdag 6 april van 19.00 – 21.00 uur.
Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek

 

Inloop
Iedere zondagmiddag van 14:00 – 16:00 uur vrije inloop in het FabLab. Een vrijwilliger geeft voorlichting; wat is het, wat kan ik er maken, welke machines mag ik gebruiken, wat moet ik allemaal weten om in het FabLab aan de slag te mogen en hij/zij demonstreert de werking van de apparaten. Vaak zijn er ook creaties van anderen te bewonderen. Leeftijd van 8 tot 88 jaar.

 

Leren omgaan met de lasersnijder
Met een lasersnijder kun je allerlei producten haarfijn uitsnijden. Denk b.v. aan papier en karton, maar ook leer, stof, hout en plexiglas zijn prima te snijden. Naast snijden kan de lasermachine ook graveren. Dat kan in het platte vlak, maar de machine is ook uitgevoerd met een rotatie module waardoor ronde voorwerpen, zoals glazen, maar ook kokers, potloden, pennen of zelfs een tandenstoker, gegraveerd kunnen worden. Het goed werken met de lasersnijder vergt wat kennis en expertise. In deze workshop leert men hoe de machine werkt, en hoe men het maximale resultaat bereikt. Een belangrijk deel van deze workshop draait om veiligheid, de software en de instellingen van de machine. Bij de workshop zijn materialen inbegrepen. Leeftijd: geschikt voor volwassenen. De workshop wordt gegeven: dinsdag 11 april van 10.00 – 12.30 uur. Inschrijven bij de klantenservice of via de website van de bibliotheek.

Opgave activiteiten voor het Fablab is mogelijk tot één dag van te voren

 

Hulp bij belastingaangifte spreekuren
Veel mensen vinden het ingewikkeld belastingaangifte te doen en kunnen wel wat hulp gebruiken? Daarom organiseert Bibliotheek Drachten tijdens de woensdagochtenden in maart en april een spreekuur voor de aangifte inkomstenbelasting. Vrijwilligers helpen gratis met het invullen. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden op maandag t/m donderdag via 0512-512680. De spreekuren zijn van 10.00 tot 13.00 uur en er is maximaal een half uur per klant beschikbaar.

Repair Café Drachten

Wat doe je als je computer is vastgelopen, je cd-speler niet meer open wil? Als je Senseo-apparaat het niet meer doet? De stofzuiger kapot is en je teddybeer een oog mist? Weggooien? Mooi niet!
Kom zaterdag 8 april tussen 13.00 en 16.00 uur met je kapotte spullen naar het Repair Café in Bibliotheek Drachten. Gereedschap en materiaal is aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren en je betaalt alleen de onkosten voor het materiaal dat gebruikt of besteld wordt.
Het Repair Café laat zien dat repareren leuk is en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekdrachten.nl en www.repaircafedrachten.nl

Dit is Drachten Image 1

Foto: © Cees Joppe

de laweiNog maar 97 dagen tot theater en muziekfestival Simmerdeis weer begint. Van 22 t/m 25 juni staan Drachten en omstreken in het teken van muziek, circusacts, straattheater en kindervoorstellingen. De eerste namen van deze elfde editie zijn inmiddels bekend én de eerste voorstelling is afgelopen woensdag al in de verkoop gegaan.Simmerdeis 2017 PROMO 3

sunenzIedere eerste maandag van de maand, nu 3 april a.s.,wordt van 17.00 tot 21.00 uur een wereldmaaltijd georganiseerd bij Restaurant Sûnenz, in samenwerking met de Wereldwinkel Drachten. 

Voor maar € 10,- (exclusief drankjes) kunt u genieten van een (h)eerlijk driegangen menu door onze kok samengesteld. Iedere keer is een ander land het thema en de gerechten zijn hierop gebaseerd. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en fairtrade. Dit keer is het thema Egypte.

Opgeven kan t/m de vrijdag voorafgaand aan de eerste maandag van de maand bij de Wereldwinkel Drachten. Telefonisch: 0512 – 53 21 44 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Schuif aan tafel bij de Wereld in Sûnenz om 17:30 uur.