enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieWat prachtig dat er zoveel belangstelling voor de openluchtvoorstelling Pake Sytse bestaat dat er al vier extra voorstellingen zijn gepland, die ook al vol schijnen te lopen. Persoonlijk heb ik er echt zin in mijn theaterseizoen met deze voorstelling te beginnen. In het verleden heb ik eens een heel aardige opvoering van dit stuk gezien maar dit belooft een topper te worden.

Niet alleen door de romantische plek bij en om ‘it arkje fan Rink’ op de Veenhoop maar ook de bezetting, met o.a. Freark Smink , Thijs Feenstra en Gurbe Douwstra, lijkt mij ideaal. Ook de regy is bij Romke Toering in zeer vertrouwde handen. Maar ik hoef voor deze voorstelling helemaal geen reclame te maken, die loopt wel.
Voordat ik verder ga wil ik graag even uitleggen waarom Pake Roel dit niet in zijn moedertaal schrijft. Want ik weet wel zeker dat lezers die mij kennen denken: ‘wat is dit foar healwiis gedoch, wêrom skriuwt er dit stikje net gewoan yn it Frysk.’

Tja, in mijn hart kan ik die lezers geen ongelijk geven. Het slaat natuurlijk nergens op dat ik, als diepfries, in het Nederlands over een man als Rink schrijf. Maar ik weet, als ik het op de Friese toer gooi, veel mensen na de eerste regels al afhaken. Zij menen, dat het tegen hun principe is om zelfs maar te proberen te begrijpen wat er staat. En ik weet ook dat veel mensen die normaal Fries spreken helaas niet de moeite nemen hun moedertaal te leren lezen en schrijven. Vandaar.

Waar ik het met u over wil hebben is de Rink van der Velde tentoonstelling in ons museum. Staat er al een poosje maar zondag 22 augustus is de laatste dag. Er gaan, gezien de kaartverkoop, duizenden naar de voorstelling Pake Sytse. Als ik een tip mag geven loop dan één dezer dagen ook bij ons museum naar binnen. De deur staat er uitnodigend open en het is zeer de moeite waard. Bij het oeuvre van Rink hangen ook nog schilderijen van Jan Planting, er staan een paar TV toestellen waarop men Rink aan het werk kan zien. O.a. leest hij ‘It Genoegen’, één van zijn hilarische kroegverhalen voor. Want wat hie in minsk yn dy earme tiid no mear as syn genoegen. Kortom, het is een prachtig ingerichte expositie en ik haal mijn oude strijdkreet, die ik vroeger in mijn theaterrubriek van Omrop Fryslân bij speciale gelegenheden gebruikte, maar weer even uit de kast: ‘Net stinne, hinne!’

Roel Oostra