enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieTerreur

Er is een tijd geweest, geachte lezer(es), dat geluid versterken bestond uit een grote toeter waardoor geschreeuwd moest worden. Er is een tijd geweest dat de destijds beroemde sextet The Comedian Harmonists een grote hal alleen met hun stemmen vulden en dat bij recepties en partijen een enkele pianist leuk voor achtergrondmuziek zorgde zodat je ook nog eens een woordje met je tafelgenoten kon wisselen.

Er is een tijd geweest dat acteurs zo goed articuleerden dat ze ook op de achterste rijen prima te verstaan waren. Er is een tijd geweest dat het plaatselijke harmonieorkest  vanuit een muziektent een leuk concert gaf zonder het hele dorp erbij te betrekken en dat je gezellig op muziek van een echt orkestje een dansje kon maken en daarbij ook nog wat kon praten. Ja, ja, zo was het eens. Dat moet een zalige tijd zijn geweest.

Toen werd de geluidversterker uitgevonden. Eerst  in simpele uitvoering maar ingenieuze verbeteringen volgden (en volgen) nonstop . En het basvolume werd zwaar, zwaarder, zwaarst. Nu denkt u misschien dat ik de pest aan al die moderne uitvindingen heb. Absoluut niet, ik ben dankbaar dat ik al die onvoorstelbare toestanden van televisie, telefoon, Tom Tom en noem maar op, mag meemaken. Geweldig!  Ook de simpele versterker van geluid is een prachtige uitvinding.  Alleen moet die gebruikt worden en niet misbruikt. Zo is het toch met alles? Met een vliegtuig kun je schitterend over de wereld vliegen, maar je kunt er ook bommen mee op steden gooien. Het is maar hoe je het spul gebruikt.

Het is toch van de gekke dat bijvoorbeeld bij musicals heel vaak de tekst, waar het toch om gaat, onverstaanbaar wordt door het volume van het begeleidend orkest? En niet alleen in zalen maar ook in openbare ruimtes wordt vaak veel te veel lawaai geproduceerd. Onlangs zongen onze Peijesjongers op het Museumplein, heel aangenaam. Ze werden afgewisseld door een band met de ordinaire naam De Sadelrûkers, niet te harden! Er  zijn weer een paar zogenaamde concerten, Dencity bijvoorbeeld, op het Kiryat Ono Plein aangekondigd. Tot in het absurde heeft de regering regels gesteld ter bevordering van de volksgezondheid. Lawaai schijnt voor de politiek echter niet te behoren tot een risicofactor hoewel de schade aan het gehoor van jongeren, zoals uit recente onderzoeken blijkt, aanzienlijk is. De heren Schoonenberg en Oosterhof wrijven zich al vergenoegd in de handen.

Roel Oostra