enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieHoewel ik pas op mijn achttiende in Drachten ben komen wonen en dus geen geboren Drachtster ben, voel ik me wel zo. ‘Fan klaaiklute feroare yn in wâldpyk’ zo is het eigenlijk. Want dit dorp met stadsallures is een fijne plek om je leven door te brengen.

Als ik in andere steden of dorpen ben en er wordt wat schamper gedaan over Drachten, neem bijvoorbeeld het deplorabele Raadhuisplein of de utopie om ‘Cultuurhoofdstad van het Noorden’  te worden, dan spring ik direct in de boom en pak breed uit met de hele hand vol culturele kwaliteitsvoorzieningen, de van veel groen voorziene wijken, de beste banketbakker van het noorden, de gevarieerde winkelstand  en wat ik maar positief kan bedenken over onze goede woonplaats.

En nu kwam ik zomaar een nieuw zalfje tegen waarmee ik Drachten criticasters over de bol kan strijken. Dat was er natuurlijk al maar ik had geen weet van de omvang. Enige dagen geleden kwam ik met onze Probus club (een club van gepensioneerde mannen van verschillende professie) terecht in het Bewegingscentrum aan de Sportlaan. Wij werden ontvangen en rondgeleid door een stichter van deze onderneming, Joan Boelens. Omstreeks 2000 met twee collega’s, bij wijze van spreken, met niks begonnen en nu werkzaam in een  ruim gebouwd, helder instituut waar niet de prestatiesport hoofdzaak is  maar het gezond bewegen. Je kunt er onder meer terecht voor fysiotherapie, een schoonheidssalon en een sauna. “Er staan momenteel zo’n 3100 leden ingeschreven” aldus Boelens. En toestellen ‘folle net genôch’. Ik zag een zaal met over de lengte en de breedte rijen hometrainers. Zoiets maakt op mij grote indruk want ik ben wel een sportman, maar dan vanaf de bank. De voetbalclubs Heerenveen en Cambuur, ik volg alles geïnteresseerd, vanaf de bank. Fout, ik weet het, maar zo gaat het al jaren. En geloof het of niet, maar de heer Boelens vertelde zo enthousiast over zijn bedrijf, alles zag er zo aanlokkelijk uit, ik voelde de drang in mij opkomen om . . . maar nee, ik kwam net op tijd tot mijzelf.

Na afloop heb ik nog even op de Sportlaan rond gekeken. Zag een indoortennishal, een squash centrum, het mooie nieuwe clubhuis van de hockeyclub, nog een sportinstituut, een prachtige korfbalaccommodatie, kortom, als ik weer eens in het geweer moet komen om Drachten te promoten heb ik er een stevig argument bij

Roel Oostra