enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieZwembad

Hebt u onlangs die grote kop in de krant gezien: DE NIJE WELLE : BETER, DUURZAMER, DUURDER. Het schijnt er dus toch van te komen. Een geheel aan de eisen des tijds aangepast vijftig meter wedstrijdbad op de sportvelden aan de Sportlaan. Beweegbare bodem, recreatiebad met glijbaan, waterspeelplaats enzovoort. Kan niet op. Moet, zo staat in het artikel, voor heel Noord-Nederland the place to be worden. Ik hoop dat het precies zo genaaid wordt als het geknipt is, dat wordt dan een glanzend facet aan de diamant van het Noorden.

Maar is dus wel heel wat anders dan het zwembadje dat ik aantrof toen wij in 1939 in Drachten kwamen wonen. Je kunt het je bijna niet meer voor de geest halen maar dat zwembadje, voorganger van ’t openluchtbad, later de Welle, heeft ongeveer achter het huis gestaan waarin wij sinds 1962 wonen. Vroeger bevond zich op het Zuid, thans Burg.Wuiteweg, de ingang naar het VVV terrein. Zo’n drie huizen noordelijker van de plek waar nu de afslag aan de Burg.Wuiteweg is waar je bij Albert Heijn uitkomt. Je kreeg na een stukje sintelpad eerst het voetbalveld en daarachter stond het zwembad. Een rij badhokjes, een klein kantoortje, een één- en een driemeter duikplank met een schuttinkje om het geheel.

Daar ben ik enige maanden badmeester geweest. Nou ja, badmeester . . . . ik had de sleutels en moest wat op het spul passen. Een oom van mijn geliefde was namelijk voorzitter van het bad en had iemand nodig die in een overbruggingsperiode gratis een oogje in het zeil hield.

roel in duikvlucht 1939
U zult het niet geloven, maar het figuurtje op deze foto uit 1940, dat als een adelaar door de lucht zweeft . . .  ben ik. Want ik was indertijd een enthousiaste zwemmer. Ik heb bijvoorbeeld, behalve deze foto, ook nog een medaille voor een 3 kilometer zwemwedstrijd in de Grote Wielen bij Leeuwarden. Een uitgezette driehoek van één kilometer, moest drie keer gezwommen worden. En ik werd derde! De derde prijs! Ik schep daar, met die medaille in mijn handen, zo nu en dan flink over op tegen onze kleinkinderen. Die Pake toch !.

Maar ik vertel er natuurlijk niet bij dat er maar drie wedstrijdzwemmers waren en helemaal niet dat ik, toen de eerste twee al hadden aangetikt nog een volle kilometer moest doorploeteren. Maar dat zie je aan die medaille niet af.

Roel Oostra