enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieInez

Soms, geachte lezer, lieve lezeres, kan ik de verleiding niet weerstaan een voorstelling aan te prijzen. U weet zo langzamerhand wel dat ik daar altijd zeer terughoudend in ben omdat smaken nu eenmaal verschillen. Wat ik mooi vind kunt u wel stom vervelend vinden of andersom. Maar soms kom je in theaterland wat tegen waarvan je zegt ‘Wau!’. Zo’n voorstelling is in mijn ogen ‘Op alle fronten’ oftewel het levensverhaal van de zangeres Lale Andersen die wereldberoemd werd met haar lied Lili Marleen. Dit verhaal wordt verteld door Inez Timmer met aan haar zijde de muzikale alleskunner Tseard Nauta.

Hé . . . Inez Timmer . . . is dat dezelfde Inez die vroeger deel uitmaakte van de indertijd beroemde groep Irolt? Ja, dezelfde. Trok na de Irolt periode naar Duitsland en verdient daar al jaren met haar speel-, zang- en danstalenten haar brood in de musicalwereld. Is nu dus in haar vaderland op tournee met onder andere de Nederlandstalige voorstelling waar ik het over heb.

‘Op alle fronten’ kunt u vrijdag 3 februari zien in de kleine zaal van ons aller Lawei. Jawel, de nieuwe vlakke vloerzaal waar de voorstellingen altijd om 20.30 uur beginnen. Het gaat, zoals reeds gezegd, over het leven van Lale Andersen. Dat was haar artiestennaam want echt heette ze Liese Lotte Bunnenberg. In de herfst van 2015 ging deze productie in het Heerenveense Posthuis in première en de perskritieken waren enthousiast Zodoende staat het nog steeds op het repertoire. Niet alleen kom je Lili Marleen op verschillende manieren tegen maar ook het prachtige ‘Das Meer’ of de indertijd zo bekende schlager ‘Das kann doch einen Seemann nicht erschüttern’ Ook ‘Und wieder geht ein schöner Tag zu Ende’ zal de ouderen onder ons zeer nostalgisch in de oren klinken.

Het is een fascinerend levensverhaal van Liese Lotte! Met zeventien jaar getrouwd en achter elkaar drie kinderen. De jongste was amper zes weken toen ze, 24 jaar oud, het moederschap verruilde voor toneellessen in Berlijn plus een carrière in het cabaret.
Afkomstig uit Bremerhaven had ze een voorkeur voor zeemansliederen. Inez zingt er een paar, enigszins rauw en in perfect Duits. Zo klinkt het mij tenminste in de oren. In 1933 vertrekt Lale Andersen naar Zwitserland waar ze de Joodse componist Rolf Liebermann leert kennen. Dat werd liefde en u zult nog wel weten hoe de Duitse machthebbers daar indertijd tegen aan keken.

Dit Pakepraatje is natuurlijk niet bedoeld om het hele verhaal uit de doeken te doen maar gewoon een goedgemeende aanrader om vrijdag 3 februari, s’ avonds half negen in de kleine zaal van De Lawei te gaan zitten. Misschien zien we elkaar!
Roel Oostra