enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieDoordat mijn vader voor zijn werk een ander rayon toegewezen had gekregen kwam ons gezin in 1939 in Drachten terecht. En omdat ik toen, maar dat besef kwam pas achteraf, zo dom was om niet verder te willen leren moest ik een baantje zoeken. De eerste poging was direct raak, ik werd jongste bediende bij Kingma’s Bank. Trouwens meteen ook oudste want dat kantoor werd slechts door twee personen bemand. Mijnheer de Jong was directeur en ik was zijn Hansje-me-knecht. Eén van mijn taken was ‘wissel lopen’. Het girale geldverkeer was toen in opkomst, het digitale geldverkeer moest nog helemaal uitgevonden worden, kortom het gewone geldverkeer was handje contantje.

Fabrikanten en grossiers lieten hun vorderingen op hun klanten veelal door de bank van hun keuze innen door middel van wissels. En zo hing een wisselloper zijn geldtas om zijn nek en fietste een paar maal per week het hele dorp door om bij winkeliers die wissels te innen. Zodoende kon ik in een mum van tijd in Drachten de weg vinden en leerde veel mensen kennen. Grootwinkelbedrijven en supermarkten waren hier toen nog niet maar middenstandsbedrijven in overvloed. Een groot gedeelte daarvan was lid van H&I , een vereniging die ook nu nog vol actie is. In de loop der jaren veranderde het gezicht van het dorp. De franchisezaken, de Blokkers, de Hema’s de Scapino’s de Kijkshops, de Albert Heijnen, de Dirken, de Praxissen, de Gamma’s en noem maar op verschenen en deden veel kleine zelfstandigen verdwijnen.

Ik heb het allemaal meegemaakt. Kunt U zich voorstellen dat ik een beetje sentimenteel werd toen Zij-die-mijn-Zorgen-deelt uit een trommel met oude familiepapieren een groot Modern Ganzebordspel opdook dat H&I door een Amsterdams Reclamebureau had laten vervaardigen. Gebaseerd op al die zaken waar ik met mijn wissels door de deur kwam.

Met schitterende slogans om hun zaak op de kaart te zetten:

Met boter, eieren en kaas is Zuivelhuis J.C. Ultzen iedereen de baas.

Kijkt vaak in and’re etalages maar koopt toch bij G.v.d.Werf haar lingerie en tricotages –

Heeft zich bij Jordan laten permanenten en is zeer ingenomen met diens kaptalenten.

Nylons, kousen, sokken, sterk en fraai, komen van J.Nicolai.

Iemand die je om een boodschap kunt sturen gaat naar B.K. de Boer voor manufacturen.

Reumatiek, verkouden, pijn in buik of oor? Drogisterij Kooistra heeft er wel wat voor.

Zo komen bijna zestig zaken voorbij met erachter: gaat drie plaatsen verder. of twee, of terug, maar komt uiteindelijk in het midden van de kaart bij de toenmalige bioscoop van Kijlstra terecht. Om in de stijl te blijven hier mijn slotregel: Ja, het is soms toch fijn dat wij niet van die weggooiers zijn.

Roel Oostra