enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

roel oostra kopieEr liggen in ons goede Drachten problemen om onder te bezwijken. Je hoeft alleen maar even naar het Raadhuisplein of de Vaart te kijken. Maar er zijn ook problemen die een kleine groep bedreigen, waar onze dorpsgemeenschap een tikje van zal krijgen !

't Roemruchte toonkunstkoor Frisia Cantat geheten heeft in een rondzendbrief ons allen laten weten dat 't getal der leden het koor met spijt doet dwingen om morgenavond in De Arke de zwanenzang te zingen. Misschien een beetje flauw om een serieuze zaak met een soort Sinterklaasrijm te beginnen maar voor mij is het een manier om de frustratie van het verdwijnen van een instituut als Frisia Cantat te verwerken. Want dit toonkunstkoor is al 85 jaar één van de visitekaartjes van Drachten.

Opgericht door Hendrik Karel Schippers, meneer Schippers, Schippers fan Drachten, die het veertig jaar onbezoldigd heeft geleid. Onbezoldigd, ja! Nou ja, met Sinterklaas kreeg hij traditiegetrouw twee boterletters in de vorm van een F en een C. Lange jaren met de onvergetelijke Lien Eizinga als trouwe piano-repetitor. Ook een boterletter. Na zijn afscheid werd het dirigeerstokje door anderen overgenomen en de laatste jaren staat het koor weer stevig overeind met Jan Harryvan als prima dirigent. Ook bestuurlijk en financieel is het koor gezond. Waarom is er dan tot opheffing besloten?! Wel, ondanks het enthousiasme is aan vergrijzing niet te ontkomen en aanwas van jonge leden loopt, ondanks vele pogingen, telkens op de klippen. En voordat de kwaliteit waar het koor voor staat zou dalen en één en ander als een nachtkaars uit zou gaan, hebben bestuur en leden met pijn in het hart besloten Frisia Cantat, na het geven van een afscheidsconcert, op te heffen. Een dapper besluit.

Dat afscheidsconcert vindt plaats vrijdag 9 april, te 20.00 uur in kerkgebouw De Arke, Flevo 161 te Drachten. Frisia Cantat zingt dan een drietal werken van Mozart en aan het concert wordt meegewerkt door het vocaal ensemble Sequens. Heb ik vorig jaar horen zingen. Een prachtig ensemble onder aanvoering van Han Warmelink. U hebt het zo langzamerhand wel begrepen: ik beveel dit laatste optreden van Frisia Cantat van harte aan. Ik hoop u daar te zien. Wat zou het mooi zijn dat deze avond de Arke tot zinkens toe vol zou zitten. Jammer dat ons gemeentebestuur nog niet geformeerd is want een woordje van de wethouder die cultuur in zijn/haar portefeuille heeft zou ik wel gepast vinden.
Drachten wil je meemaken! Ja toch!'

Roel Oostra