enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

fietsen Naamloos

Foto: Jolanda Hennekam

 

"Ik zou ook graag weer eens fietsen!", zei de oude mevrouw van 97. We ontmoetten elkaar in de wachtkamer van mijn tandarts.
Het was de eerste warme lentedag in april en daarom was ik op de fiets gekomen. Langs een route, waar alles prachtig stond te groeien en te bloeien. "Maar dat kan niet meer", verzuchtte ze - en trok sipjes de rollator wat meer naar zich toe.
Zij is helaas niet de enige. Veel meer ouderen zouden ook graag buiten fietsen. Maar ze kunnen of durven dat niet meer. Dus blijven ze maar binnen zitten. Terwijl ze juist in beweging moeten blijven.

Woonzorginstelling De Kim in Hoogeveen heeft er iets op gevonden. Sinds kort kunnen bewoners daar virtueel fietsen door Hoogeveen. Dat kan met het Fietslabyrint. Dit is een beeldscherm aangesloten op een bewegingstrainer. Het systeem is interactief, d.w.z. dat je kunt kiezen of je rechts of links afslaat op een kruispunt. De route staat niet vast. Zo kunnen ze Hoogeveen op verschillende manieren verkennen. Je kunt ook door andere plaatsen fietsen, in binnen- en buitenland. Als je stopt met fietsen staat de route op het scherm ook stil. Zo word je uitgedaagd om verder te fietsen zonder dat het saai wordt, omdat je wilt zien wat er verderop gebeurt. De tijd vliegt om en eer je er erg in hebt, heb je een half uur of langer getraind.

Volgens de ontwerpers van Fietslabyrint houdt hun product de gebruikers niet alleen fit, maar stimuleert het ook de hersenen. Als ouderen een route fietsen door een plaats die ze kennen van vroeger, herkennen ze vaak allerlei straten, huizen en gebouwen. Dit geeft een stukje herkenning en houvast. En het zorgt vaak ook voor sociale activiteit: als medebewoners of verzorgers erbij komen zitten, worden er vaak herinneringen opgehaald en ontstaat er een gesprek.

Ook voor mensen met dementie is het Fietslabyrint een mooie uitvinding. Voor deze doelgroep zijn fietstochten door steden vaak net iets te druk. Maar er zijn ook fietstochten die een stuk rustiger zijn en daardoor meer geschikt. Bijvoorbeeld door de duinen, de Bollenstreek, over de Veluwe, langs het Gardameer of op een waterfiets in de grachten . Het geluid van spelende kinderen, blaffende honden, kerkklokken en de fietsbel maakt de route extra levendig en echt.

Misschien is het Fietslabyrint ook iets voor die oude mevrouw bij de tandarts. Maar zij woont niet in Hoogeveen en bij haar hebben ze deze mogelijkheden nog niet. Jammer!

Jolanda Hennekam

Meer informatie:
http://www.fietslabyrint.nl/
http://tinyurl.com/h54x5p5