enquete
 
Bekkema
 
warrenhove
 
damhus
 
bewegingscentrum
 
abd pluskrant banner
 
humanitas
 
museumdr8888
 
smelneserfskip
 
meldij
 
rebbers
 
Uitinmedia

 Lindeboom

 

nieuwsbrief sunenz

Waterdiertjes ontdekken (6+)

Dinsdag 15 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in Nationaal Park De Alde Feanen, niet ver van Leeuwarden.

Wil jij weten wat er in het water leeft? Ga dan mee op deze jeugdexcursie, de gids vertelt over de juffers, bootsmannetjes en gevangen visjes. Geef je uiterlijk maandag 14 augustus 15.00 uur op via 0511 – 53 96 18 (zolang er plek is). Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas gratis, niet-leden betalen € 4,-. Vergeet je laarzen niet! 

In de onderwaterwereld leven grote roofvissen als de snoek, maar ook veel kleinere diertjes zoals de waterschorpioen en het bootsmannetje. Kinderen van 6 t/m 12 jaar ontdekken het waterleven met schepnet en loeppotjes. Op 

Dobberen als een bootje

De dieren en planten die in moerasgebied Nationaal Park De Alde Feanen leven houden van nattigheid. Maak kennis met de posthoornslak, die op een opgerolde veterdrop lijkt. Dan is er nog het relaxte bootsmannetje, een kevertje dat heerlijk op zijn rug ligt te dobberen. Hij dankt zijn naam aan zijn lange peddelarmen. Daardoor is hij net een bootje met peddels. Ben je benieuwd naar deze onderwaterwereld? Schepnet, teiltje en loeppotje in de aanslag en ga mee op ontdektocht!

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rugzakroute en survivalbaan in Nationaal Park De Alde Feanen (8+)

In het speelbos van Nationaal Park De Alde Feanen beleven kinderen de natuur met al hun zintuigen. Tijdens deze jeugdmiddag ontdekken ze eerst zelfstandig de rugzakroute ‘Otterpad’, daarna ontvangt een instructeur van Outdoor De Twirre de kinderen en steken we met een bootje over naar het survivaleiland. We slingeren en balanceren over een parcours van touwbanen. Ben je acht jaar of ouder en kom jij droog over de twaalf meter brede sloot? Geef je dan op voor de jeugdmiddag woensdag 16 augustus van 14.00 tot 16.30 uur. Een ouder of begeleider dient aanwezig te zijn. Opgave kan tot dinsdag 15 augustus om 15.00 uur via het bezoekerscentrum van It Fryske Gea, tel. (0511) 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea € 9,- en niet-leden betalen € 10,- per persoon. Vergeet je reservekleding niet!

Op avontuur langs aalscholverkolonie, rietlanden en moerasbossen

Verreweg het grootste deel van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen over water bereikbaar. Een echt vaargebied dus. De grootte en variatie in landschappen en vogelsoorten is indrukwekkend. Bioloog Freek Vonk vergeleek het zelfs liefkozend als de Afrikaanse Savanne van Fryslân. Soms spot je zelfs een ree of roofvogel. Momenteel broedt de imposante zeearend in de Alde Feanen. Ontdek hoe hij aan zijn bijnaam de vliegende deur komt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op kano-excursie door Nationaal Park De Alde Feanen (12+)

Laag op het water ben je één met de natuur. We peddelen onder begeleiding van een gids van It Fryske Gea door één van de grootste laagveenmoerassen van Noordwest Europa, Nationaal Park De Alde Feanen. Dit natuurgebied ligt in de driehoek tussen Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. It Fryske Gea organiseert op zondag 20 augustus van 9.00 tot 12.00 uur een kano-excursie. Ben je 12 jaar of ouder geef je dan uiterlijk vrijdag 18 augustus voor 15.00 uur op via 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea op vertoon van de ledenpas € 5,-, niet-leden betalen € 8,-. We kanoën in Canadese driepersoons kano’s en zwemvesten zijn beschikbaar. Neem zelf een extra set warme kleding en voldoende eten en drinken mee in een waterdichte tas.

 

Eén met de natuur
De natuur is in rust en met de kano vaar je geruisloos door het gebied. Hierdoor schrikken dieren niet op en is er een grote kans de vele moerasvogels van dichtbij te aanschouwen. Statig zien we een zilverreiger jagend op vis. En wat schiet daar snel weg in het riet? Was het misschien de otter?